MNB - 2
MNB

Hírek

Bemutatták az Életünk Pete György-emlékszámát a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2021. július 28., 14:47

A folyóirat egykori főszerkesztője március 26-án, 77 éves korában hunyt el. 22 éven át egyengette a lap útját, országos jelentőségűvé fejlesztette azt, bevonva a munkába a 70-es évek fiatal író-generációját, és az emigrációban élő szerzőket is, ami akkoriban tabunak számított. A kötetben barátok, pályatársak emlékeznek Pete Györgyre.

 

Bemutatták az Életünk Pete György-emlékszámát a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Pete György 1977 és '99 között főszerkesztőként egyengette az Életünk irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat útját. A megye kulturális életének ikonikus alakja nagy munkabírású, kiváló szervező, klasszikus régi szerkesztő volt, célratörő és mindig harcra kész - így emlékeznek rá pályatársai.

Alexa Károly - főszerkesztő, Életünk
"Egy vidéki periodikából országos hatókörű, izgalmas újságot csinált. Azt az időszakot fogta ki magának, ami a rendszerváltásra felkészítő időszak volt, megtalálta azt a szellemiséget, ahol kellően bátor lehetett, olyan szerzőket tudott bevonni, ami az ország számára jelentős volt. Elsőként vonta be egy hazai lap szerkesztőségébe az emigráció irodalmát is."

A most megjelent emlékszámban 21 szerző idézi fel Pete György személyiségét, munkásságát az írások mellett fényképekkel, levelekkel, újságcikkekkel. A kötetbemutatón kerekasztal-beszélgetésen elevenítettek fel humoros, és olykor szomorkás anekdotákat a legendás főszerkesztőről. Kiderült például, hogy Pete György nem használt számítógépet és írógépet sem, mindig kézzel írt.

Fűzfa Balázs - irodalomtörténész
"A kérdés az, hogy amit Pete György csinált mint főszerkesztő, az segít-e minket ahhoz, hogy jobban megértsük az azóta eltelt 22 esztendőt. Mert a következő 22 Pete Gyuri nélkül egészen biztosan nehezebb lesz."

Alexa Károly főszerkesztő Gyurácz Ferenc, kritikus, irodalomtörténész, Zalán Tibor író, költő és online bejelentkezéssel Száraz Miklós György író beszélgetett Pete Györgyről, aki a szerkesztésben élte meg az alkotás örömét, de 66 éves korában saját műve is született Talpig Vasban címmel. 1999 után nem igazán találta a helyét, lassan kikopott a megye irodalmi életéből, utolsó éveiben magányosan, elszigetelten élt. Halálának körülményeit is csak hosszas utánajárással sikerült tisztázni. Kiderült, hogy március 26-én hunyt el, és az Óbudai temetőben helyezték örök nyugalomra. Fűzfa Balázs, a beszélgetés moderátora úgy fogalmazott: művelt, széleslátókörű ember volt, derűvel és örömmel emlékezünk rá, aki köztünk járt, és sokat tanulhattunk tőle.