MNB
MNB - 2

Hírek

Bemutatták a Kőszegi Várszínház 40 évét összefoglaló könyvet

2023. január 25., 21:34

A 400 oldalas kötet feleleveníti azokat az előadásokat, amelyek az elmúlt négy évtized alatt valósultak meg a népszerű nyári színházban.

Bemutatták a Kőszegi Várszínház 40 évét összefoglaló könyvet

Megtelt a Jurisich Miklós Gimnázium díszterme hétfő délután a kultúra napi megemlékezés alkalmából. A megjelenteket Básthy Béla polgármester köszöntötte, majd Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke beszélt a Himnusz megírásának 200. évfordulója alkalmából a mű keletkezésének történetéről. Az ünnepi megemlékezést követően bemutatták a Színre visszük a nyarat című, frissen megjelent kötetet, amely a Kőszegi Várszínház 4 évtizedét eleveníti fel.

Pócza Zoltán - igazgató, Kőszegi Várszínház
“A magyar kultúra napja nagyon fontos számunkra, hiszen mi művelődési központ, várszínház is vagyunk, és azt gondoltuk, hogy ezen a napon illő lenne bemutatni azt a könyvet, amely a várszínház 40 éves történetét dolgozza fel, amely elkészült, és végre a nagyközönség elé lehet tárni. Mindig fontos, hogy valami olyan apropót találjunk egy-egy könyvbemutató mellé, ami egyébként is felhívja a figyelmet, és most azt gondoltuk, hogy ez éppen aktuális, és hogyha a magyar kultúráról van szó, reméljük, hogy a kőszegi várszínház története ebbe nagyon alaposan beletartozik.”

A könyv egy történeti áttekintés. Időrendi sorrendben halad, az elsőtől a legutóbbi előadásokig, melyek a népszerű nyári színház színpadán megfordultak.

Tóthárpád Ferenc - író
Nekem jutott az a feladat, az a megtiszteltetés, hogy én ezt a történetet megírhattam, ami nem volt olyan nehéz, mint ahogy gondolnánk, hiszen mind a 40 évet én végig és éltem, tehát az első előadástól a végéig, a negyvenedikig is itt tudtam lenni.

A Kőszegi Várszínház 1982-ben alakult. Kezdetben magyar szerzők történelmi drámáit mutatták be, 1988-tól viszont már - igazodva a közönség igényeihez - a könnyedebb, szórakoztató vígjátékok kerültek előtérbe. 1996-tól nem csupán prózai előadások, hanem opera, operett, komolyzenei hangversenyek, utcaszínházi produkciók, táncbemutatók és folklórprogramok is színesítik a palettát. A kötet áttekintést ad az elmúlt négy évtizedről.

Gelencsér Ildikó - művészeti titkár, Kőszegi Várszínház
Az mindig nagyon nagy öröm, hogyha valami olyan dolog születik az életünkben, ami maradandó, és ami be tudja mutatni az elmúlt év munkáit. Ilyen a Kőszegi Várszínház 40 évét bemutató könyv, és nagyon örülünk egyrészt, hogy szép lett, hogy tartalmas lett, olvasmányos, és remélem, hogy mindenki megtalálja majd a lapozása közben azokat az élményeket, amiket a Kőszegi Várszínház nyáron, illetve év közben is tudott adni a nézőinknek.

A színház történetéről szóló beszélgetésen részt vett Epres Attila, aki a várszínház 23 darabjában szerepelt az elmúlt években. Felelevenítette, hogy az első években mennyire várták színésztársaival, hogy szerepet kapjanak az előadásokban.

Epres Attila színművész
“Végre valaki vette a bátorságot, felhívta a Gelencsér Ildit, és azt mondta: benne vagytok, és akkor üvöltöztünk a telefonba, mert erre nagyon vártunk mindig. Tulajdonképpen attól kezdve, hogy vége lett itt az utolsó előadásnak, vártuk. Nekem a szakmai életem felét Kőszeg tette ki, ami az én esetemben statisztikailag is erős, mert legalább 23 színházban játszottam, de mindig stabilan
egyszer Kőszegen.”

A Karácsony Ágnes vezette beszélgetésen részt vett Trifusz Péter is részt vett, aki a kezdetektől az előadások plakátjait tervezi, rendkívüli kreativitással.