Hírek

Befejeződött az "Árvízbiztonság növelése a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén" program

2023. november 13., 18:53

Befejeződött az Árvízbiztonság növelése a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén című fejlesztési program. 2,6 milliárd forint értékben javították a védművek állapotát Szentgotthárdnál, rendezték a Gyöngyös medrét Kőszegen, kisebb árvízvédelmi munkákat végeztek Körmenden és Sárváron.

Befejeződött az Árvízbiztonság növelése a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén program

Szentgotthárdon, a Rába és a Lapincs összefolyásánál tartották a projektzáró rendezvényt pénteken. Huszár Gábor polgármester felidézte a város sújtó nagy árvizeket, valamint az idei augusztusi árhullámot, és megköszönte a fejlesztést.

Huszár Gábor - polgármester, Szentgotthárd

"2009-hez képest 40 m3/másodperccel több víz jött most a folyón. ha a régi állapot lenne és nem a megszélesített meder, a kikövezés, baj lett volna augusztusban. Azoknak szeretném üzenni, akik feleslegesnek tartották ezt a beruházást, itt a válasz: az időjárás bebizonyította, hogy komoly mérnöki munkával el kellett végezni ezt a fejlesztést Szentgotthárd belterületen."

Alig maradt el a rekordtól idén nyáron a Rába vízállása. Az árhullám próbára tette az újonnan elkészült védműveket, azok jól vizsgáztak. A vízügyi főigazgató arról beszélt, az árvízvédelmi beruházások a legjobban megtérülő fejlesztések.

Láng István - főigazgató, Országos Vízügyi Főigazgatóság

"Ez a beruházás hamar rászolgált a bizalomra, még átadás előtt. Rávilágít arra, hogy valóban szükség van az árvízvédelmi beruházásokra."

50 ezer ember él a Rába mentén, biztonságuk most már garantált - fogalmazott Vámos Zoltán. Vannak még tervek védművek és műtárgyak fejlesztése terén, az ígérte, a védelmi bizottság ehhez minden tőle telhető támogatást megad.

Vámos Zoltán - főispán, elnök, Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság

"A mai nappal a projekt átadásával Vas vármegye árvízvédelmi képességét jelentősen sikerült megemelni. A kormányzati támogatásnak és összefogásnak köszönhetően több tízezer család biztonságát sikerül garantálni."

A Rába nem ellenségünk, biztonságos kapcsolatot kell kialakítani a folyóval, és ezt a védművek, műtárgyak teremtik meg, fogalmazott V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, aki az elismerés hangján szólt a vízügyi szakma művelőiről. Kiemelte azt is, hogy a beruházások már nemcsak funkcionálisak, hanem esztétikusak is. Kovács Tamás, a kivitelező cég elnöke készre jelentette a fejlesztést, melynek elemeit Gaál Róbert vízügyi igazgató ismertette részletesen.

Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

"A Lapincs balparti töltést egy támfallal meg kellett magasítanunk, a Rába jobbparti mederburkolat hiányzott, amiatt a támfal biztonsága sem volt megfelelő. Ez a két nagy létesítmény épült most Szentgotthárdon, most kompletté vált az árvízvédelmi fejlesztés itt a helyszínen."

Kőszegnél 4 km hosszú belterületi szakaszon megkotorták a Gyöngyöst, eltávolították a helyenként egy méter vastagon lerakódott iszapot, így a meder vízleeresztő képessége jelentősen javult. A lukácsházi tározó nagyműtárgyánál uszadékterelőt építettek, így ezentúl a faanyag, amit a víz magával hoz, nem rongálja a zsilip rácsozatát. Felújították a szentgotthárdi védelmi központ épületét, Körmenden a Rába árterén, a Csörnöc vasúti híd környékén bozótirtási munkákat végeztek, Sárváron, az Aranyosi-éri zsilipnél szivattyúállást alakítottak ki. A 2,6 milliárd forint értékű árvízvédelmi programot szalagátvágással adták át ünnepélyesen.