MNB
MNB - 2

Hírek

Állatvédő gondok

2011. június 22., 14:31
Egyre több az utcára dobott, elhagyott állat Szombathelyen, mégis állnak a tárgyalások az állatvédők és a város között. A tervek szerint a gyepmesteri telep mellett egy új bázist alakíthat ki a Kutyamenhely Alapítvány, míg a Fekete István Állatvédő Egyesült a gyepmesteri teleppel kötne együttműködési szerződést. Mindeközben a felek között folyamatosak a viták. A hatóság folyamatosan ellenőrzi a telepen folyó munkát, legutóbb másfél hete jártak ott.
Állatvédő gondok

"Mindent rendben talált. - Ez le van fertőtlenítve? - Mi? Mi? Simogass mást! - Nincs leporolva az igaz, nincs kivikszolva az igaz. - De hát az a fertőtlenítés! - Mi az a fertőtlenítés?"
Parázs vita alakult ki a gyepmesteri telepen. Az ok ez a ketrec volt, ahova az állatvédők szerint úgy rakták be ezt a kiskutyát, hogy előtte nem tisztították ki az előírásnak megfelelően.
"Ez nincs fertőtlenítve, áll rajt a por, ez nincs letakarítva."
Az állatvédők szerint nemrég ebben ketrecben egy vírussal fertőzött állat hullt el, a kiskutya ezután került be ugyanoda. De nem ez az egyetlen kifogásolni való a gyepmesteri telepen - mondják. A felek elmondása szerint az elmúlt héten még zsúfolásig tele voltak a kennelek kutyákkal, ilyenkor a régi - a mostani jogszabályoknak nem megfelelő - ketreceket is kénytelenek használni.
 "Rendben van az előírás, ezek nem megfelelőek, egyetértek. Na de ha vannak kiskutyák, tele vannak a kennelek, akkor hova tegyem? Oda teszem, nem?"
Az önkormányzati rendelet szerint 30 napig kell a talált állatokat a telepen tartani, de van, hogy erre nincs mód. Bár egyre nő a kóbor ebek, macskák száma, csak egy gyepmestert tud alkalmazni a város. Erre jelentene megoldást az együttműködés az állatvédőkkel.


Dr. Szele Györgyi - igazgatási osztályvezető, Polgármesteri Hivatal
"A gyepmesternek nemcsak az állatmenhelyi, kutyagondozási feladatai vannak, más jellegű feladatai is. Neki ezeket is el kell látnia, és a munkáját megfelelően végzi."
 
Az állatvédők 4 oldalú szerződést készítettek elő. A cél, hogy a törvényben leírtak szerint tudjon működni a gyepmesteri telep. Ehhez többek között nemcsak olatni, féregteleníteni kell, hanem chippel is el kellene látni az állatokat, melynek költségét az egyesület átvállaná. Emellett rendben tartanák a kenneleket és a területet is.


Vértesi Andrea - elnök, Fekete István Állatvédő Egyesület
"Ezalatt értve a meglévő kennelek kicsempézését, további kennelek, kifutók építsété, orvosi szoba kialakítását és még nagyon sok lehetőség lenne az együttműködésre."
 
A márciusi közgyűlés döntött arról, hogy a gyepmesteri telep melletti területet ingyenes használatba adja a Kutyamenhely Alapítványnak - erről azonban értesítést nem kaptak, mondta el az elnök. A tervek szerint 30 nap után ide kerülnének az állatok a gyepmesteri telepről. A szerződést még nem írták alá, mert az több pontban sem felel meg az alapítványnak. Az egyik legfőbb gondjuk az - mondja az elnök -, hogy 5 éves szerződést kötne velük a város, melynek feltételei között szerepel, hogy amit ráköltenek a területre azt a város később nem váltja meg.


Trenyik Zsolt - elnök, Kutyamenhely Alapítvány
"Vártunk volna bármiféle garanciát arra, hogy az 5 év elteltével, ha itt valóban elkezd valami működni, elindítunk egy menhelyet, engedélyt kap, van, működik, akkor valamiféle előbérleti jogunk legyen arra, hogy ne kelljen lebontanunk, ha 5 év múlva a város éppen mást gondol."
 
Ráadásul az alapítványnak kellene közművesíteni és saját költségén kiépíteni a menhelyet. Így pedig nem tudnák közvetlenül az állatok gondozására felhasználni a rendelkezésre álló pénzt. A felek írásban jelezték problémáikat, most válaszra várnak.