Hírek

Ajánló bibliográfia tanulmányi versenyekhez

2017. szeptember 07., 15:58

Megjelent az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek idei témáihoz összeírt ajánló bibliográfia. A listát minden évben elkészítik a Berzsenyi könyvtár munkatársai, hogy ezzel segítsék a diákok felkészülését. A gyűjtőmunka ma már országosan egyedülálló.

Ajánló bibliográfia tanulmányi versenyekhez

A Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársai - 1995 óta az országban egyedüliként - négy tantárgyból állítják össze az ajánló bibliográfiát az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny esszé-fordulójához. Az idei most készült el. A magyar nyelv, irodalom, történelem és földrajz tárgyak témáihoz nyaranta a tájékoztató könyvtárosok összegyűjtik a felhasználandó irodalomjegyzéket - segítségképpen a diákoknak. A korábban füzet formájában megjelent lista második éve korszerű formában is elérhető.

Horváthné Kupi Ildikó - osztályvezető, olvasószolgálat, Berzsenyi könyvtár
“Ahogy a világ változik, egyre több az elektronikus dokumentum, a digitálisan hozzáférhető. És ezért tavaly kitaláltuk, hogy már nem kiadványt csinálunk, hanem a honlapunkra tesszük ki, így sokkal egyszerűbb, mindenki elérheti, és igazából rákattint a gyerek a forrásra, és ahol lehetséges, ott meg is tudja nézni egyszerre.”

Az OKTV első harminc helyezettje komoly előnnyel indul a felsőoktatási felvételin, ugyanis jelentős pluszpontszám jár a sikeres szereplésért. Az ELTE Bolyai gyakorló gimnáziumában is minden évben akad, aki jelentkezik a versenyre, nekik a szaktanár mellett az iskola könyvtáros tanára segít a felkészülésben.

Horváthné Szandi Ágnes - könyvtáros tanár, ELTE Bolyai-iskola
“A gyerekek már ugye első körben, ahogy kiválasztották a címet, a témával úgy kezdenek ismerkedni, kiválasztják, hogy nekik mire van szükségük, milyen irodalomra. Azt mi megnézzük, hogy az adott könyvtárban megvan-e, ha nincs, akkor jön közbe, hogy könyvtárközi kérésben megkérjük, mi első lépésben a Savaria Egyetemi Központ könyvtárához fordulunk. Ami nekik megvan, azt ők küldik, és ha nincs, akkor ezt a kérést továbbítják. Így összegyűlik a gyerekeknek az anyag.”

Az esszéírás pedig már önálló munka. A könyvtárosok évről évre nyomon követik, hogy a bibliográfiát használó gyerekek hogyan szerepelnek a versenyen, és jók a visszajelzések.