Hírek

Áder János a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban

2022. szeptember 21., 09:53

Vízválságról, klímaváltozásról, fenntarthatóságról beszélt Áder János a Kanizsai Dorottya Gimnázium diákjainak ma délelőtt. A volt köztársasági elnöknek szívügye a környezetvédelem, évek óta jár középiskolákba, egyetemekre, hogy formálja a fiatalok szemléletét. Előadásában drámai helyzetképet festett, ugyanakkor ötleteket is adott, hogyan lehet zöldebb, jobb jövőnk.

Áder János a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban

Már az 50. előadásán is túl van Áder János. A volt köztársasági elnök rendszeresen beszél fiataloknak környezetünk problémáiról és a megoldási lehetőségekről. Többszöri halasztás után szerdán a Kanizsai Dorottya Gimnázium 11. évfolyamosainak tartott előadást A vízválságtól a fenntartható fejlődésig - Hol tartunk, mit tehetünk? címmel.

"Nincs víz, nincs szanitáció, botrányos és borzalmas körülmények között élnek emberek."

Áder János beszélt a népességnövekedés okozta problémákról. 2050-re tízmilliárdan leszünk, és minden második ember vízhiányos régióban él majd. A víz három drámája, hogy sok, kevés és szennyezett. Magyarországon is egyszerre kell felkészülni aszályra és rekord árvizekre. Sokkoló fotót láthattak a diákok a tiszalöki vízlépcsőről, ahol az Ukrajnából és Romániából érkező műanyaghulladék-tenger rendszeresen fennakad, és sokmilliós költség azt eltávolítani.

"Nézzük az első kérdést!"

Az interaktív előadáson a diákok okostelefonjukon keresztül kérdésekre válaszolhattak. Például, hány liter víz kell egy farmernadrág legyártásához, vagy hogy a Föld vízkészletéből mennyi a könnyen hozzáférhető édesvíz.

"Ha ebből, ebből a 6 literből kiveszem az édesvizet, akkor az csak ennyi, ez a pohár félig van vízzel, ugye?"

A kulcsszó az alkalmazkodás - erre lesz szükség a jövőben. Olyan ötletekről, innovációkról is szó esett, amelyek javíthatják környezetünk állapotát mint a mesterséges körülmények között történő zöldségtermesztés, a növényalapú szennyvíztisztítás, vagy a konténeres sótalanító rendszerek, amelyek tengervízből állítanak elő ivóvizet.

"Könnyen telepíthető, egy tízezres, ötezres település napi fogyasztását - 4-5 litert feltételezve - lakossági ellátását tudják biztosítani. Ahol semmi sincs, ott sokat számít."

Több jövőbe mutató fejlesztés magyar mérnökök nevéhez köthető, mint például az elektromos meghajtású kukásautó, a baktériumkoktél, ami 6 hét alatt lebontja a műanyagot, a nanotechnológiás megoldás, amivel mindössze fél liter víz kell egy autó lemosásához, vagy az ételmaradék-komposztáló házi robot. Áder János arra is felhívta a figyelmet, hogy mi magunk is sokat tehetünk a környezetünkért például azzal, hogy a visszaszorítjuk a felesleges fogyasztást, nem szemetelünk, leadjuk a használt sütőolajat, szelektíven gyűjtjük a hulladékot és takarékoskodunk az energiával.