Hírek

A Pál utcai fiúk ihlette kiállítás

2018. október 22., 19:07

Nemecsek, Boka, Áts - ismert karakterek A Pál utcai fiúkból. A korabeli Budapest világával és a Molnár Ferenc-regényhez kapcsolódó ereklyékkel ismerkedtek szombathelyi ötödikesek egy kiállításra hangoló foglalkozáson.

A Pál utcai fiúk ihlette kiállítás

“Az emberi lény, úgy, ahogy Isten megteremtette, hogy (15.31-) talán helytelenül, elmulasztanak regényekkel és színdarabokkal beleavatkozni a tömegek közéletének problémáiba”

Így beszélt kevéssel halála előtt a rádióban az akkor már New York-ban élő Molnár Ferenc író, a máig legnépszerűbb magyar ifjúsági regény, A Pál utcai fiúk szerzője. (13.00-) A mű 1907-es megjelenésének 110. évfordulója alkalmából még tavaly indult útjára az a vándorkiállítás, amely most a szombathelyi könyvtárban látható. A Váci-iskola ötödikeseinek idén lesz ez kötelező olvasmány.

Grünfeld Ádám
“Elkezdtem olvasni, és elég érdekesnek tűnt, és utána nem bírtam vele leállni, és így elég hamar sikerült kiolvasnom.”

Füredi Árpádné - tanár, Váci-iskola
“Ez egy egész más világ. Próbáljuk egy kicsit a történelmi kort leírni nekik, más tantárgyakból is. És hát ugye a szülők segítségét is ilyenkor bevonjuk, hogy otthon is egy kicsit meséljenek nekik ezekről a dolgokról, erről a világról.”

A századforduló Budapestjén játszódó regény sikerének titka a kiskamaszok jellegzetes élethelyzete és a karakterábrázolás lehet, amelyről tablókat állított össze a Petőfi Múzeum és a Móra Kiadó. Ezt egészítette ki saját, különlegességszámba menő anyagaival a Berzsenyi Dániel Könyvtár.

Zsigri Mária - gyerekkönyvtáros
“Így az igazi, hogyha a gyerekek nemcsak elolvassák azt a szöveget, ami a tablókon látható, hanem kézbe foghatnak olyan eszközöket, amit akár annak idején Molnár Ferenc is kézbe foghatott, hiszen abban az időben jelent meg. Illetve egy kicsit kipróbálhatják, hogy milyen volt a Múzeumkertben üveggolyóval játszani, tehát egy picit játékosra, ismerkedősre vettük ezt a foglalkozást.”

A gyerekek belelapozhattak százévesnél is idősebb kiadványokba, megnézhették, mit rágtak a gittegylet tagjai, sőt aki okostelefonnal érkezett az október végéig látogatható kiállításra, az a qr kódok leolvasásával sok érdekes információ mellett a Vígszínházban sikerrel játszott musicalbe is belenézhet.