Hírek

A lisztérzékeny betegek életminőségének javítása

2012. július 26., 19:28

Ezt a célt tűzte ki az a határon átnyúló program, melyet uniós támogatással valósít meg a maribori és a szombathelyi lisztérzékeny egyesület, valamint a két város kórháza. Szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét a betegség jellemző tüneteire, kezelési módjára is. A program keretében ma tábor kezdődött 22 szlovén és 17 magyar lisztérzékeny fiatal részvételével Szombathelyen. Augusztusban pedig a felnőtteket várják majd.

A lisztérzékeny betegek életminőségének javítása

Zöldségleves, ananászos natúr szelet és rizs volt a menü a tábor első ebédjén. Ezt lisztérzékenyek is megehetik. Bencéről nyolcadik osztályos korában derült ki, hogy beteg. Ennek hatására az egész család étkezési szokásai megváltoztak.

Horváth Bence
"Eleinte elég nehéz volt, anyukám néha majdnem sírt, hogy mit főzzek neked fiam? Aztán idővel, amikor megtanulta a főzési praktikákat, alapanyagokat, már könnyen ment."

A lisztérzékenységet a glutén okozza. A betegek nem fogyaszthatnak búza-, rozs-, árpa- és zab tartalmú élelmiszereket, helyette például rizs- vagy kukoricalisztet használhatnak a főzésnél, sütésnél.

Hajós Gabriella
"Menzán elég nehéz, ott szinte semmit nem ehetek, így menzán nem eszem. Étteremben ott elég nagy a választék, ott azért lehet."

A lisztérzékenységre való hajlam örökletes. A betegség a lakosság egy százalékát érinti, esetükben a glutén elsorvasztja a vékonybelet, és tápanyag-felszívódási, emésztési zavarokat okoz. Tünetei a hasmenés, gyengeség és kóros fogyás.

Hajós Attila - elnök, Vas Megyei Lisztérzékenyek Egyesülete
"Több mint 200 család regisztrált nálunk, van, ahol ketten, hárman is érintettek. Sokáig azt hitték, ez gyerekkorban alakul ki, de már felnőttkorban is előjöhet."

A megfelelő alapanyagok drágák ugyan, de manapság már könnyebben beszerezhetőek, mint korábban - többek között erről is hallhattak a fiatalok egy mai előadáson.

Dr. Balogh Márta - gasztroenterológus főorvos, Markusovszky-kórház
"Egy gluténmentes diétával karban tartható a beteg, a folyamat visszafordítható, és teljes életet lehet vele élni."

A pályázati program egyik célja, hogy a hat éves gyerekek körében szűrjék a lisztérzékenységet. A betegség egy csepp vérből, egyszerű módszerrel megállapítható. A tábor holnap hévízi kirándulással folytatódik, ahol a tervek szerint gluténmentes óriáspizzát sütnek közösen.