Hírek

A 60 éves Fűzfa Balázst köszöntötték

2018. november 15., 15:28

Az élményközpontú irodalomtanítás meghonosítója, tankönyvek és folyóiratok szerkesztője, a “12 legszebb magyar vers” program kitalálója. Csak néhány fontosabb mozzanat Fűzfa Balázs eddigi tevékenységéből. A 60 éves irodalomtörténészt a Berzsenyi Könyvtárban köszöntötték kollégái és tisztelői.

A 60 éves Fűzfa Balázst köszöntötték

16 éves kora óta tanárnak készült, és most már 30 éve az irodalom tanszéken oktat a szombathelyi egyetemen, az egykori tanárképző főiskolán. Fűzfa Balázs 60. születésnapjára a könyvtárban gyűltek össze rokonai, barátai és tisztelői. Az idén ő vehette át a Pungor Ernő-díjat a Vas Megyei Közgyűléstől, amelynek elnöke, Majthényi László ezúttal személyesen is köszöntötte az ünnepeltet. Kollégái a nagy munkabírású, a diákokat kreativitásra ösztönző, újító szemléletű tanárt méltatták.  

Czetter Ibolya - tanszékvezető, ELTE SEK
Mindig hallgatók gyűrűjében lehetett vele találkozni. A Kilátót, a Jelentkezünk című folyóiratot, újságot szerkesztette, már akkor is azt lehetett sejteni, hogy a hallgatók ügyeiért él-hal.

Az ünnepi eseményen Németh István, az egyetem rektorhelyettese azt hangsúlyozta, hogy a pedagógusképzés módszertani megújításában számítanak a szakértelmére.

"Újuljunk meg együtt! Az irodalomtanítás és ennek megújítása a te kezedben lesz."

Phd dolgozatának témavezetője a fiatal kutató tehetségét emelte ki.

Sipos Lajos – egyetemi tanár
Nekem volt a legkönnyebb dolgom, mert semmi mást nem kellett csinálnom, mint papírt és ceruzát előkészíteni, és úgy olvasni Balázs dolgozatát, hogy mindent, ami számomra új volt, azonnal kiírhassam. 19:52

Fűzfa Balázs folyóirat-szerkesztőként először közölte Szabó T. Anna, Dragomán György és Jónás Tamás műveit, valamint két könyvet írt Ottlik Géza Iskola a határon című regényéről. Számos tanulmányt publikált, irodalmi konferenciákat szervezett, de a legtöbben mint az élményközpontú irodalomtanítás meghonosítóját, középiskolai tankönyvek szerzőjét ismerik.

Fűzfa Balázs irodalomtörténész
A hivatalos szakmám ez, hogy irodalomtörténész, de valóban, engem a kultúra ennél szélesebb ágai is érdekelnek, illetve az, hogy az irodalom hogy juthat el az emberekhez. Erre a 12 legszebb magyar vers programot próbáltam megszervezni, és annak lett a jelszava, Nietzschétől átvéve, aki ezt a zenére mondta, hogy irodalom nélkül lehet élni, csak nem érdemes. 04:30

Az ünnepi program részeként elhangzott a Fűzfa Balázs által legszebbnek tartott 12 magyar vers és bemutatták a tanár-irodalomtörténészt köszöntő, Élményközpont című kötetet.