Hírek

80%-ban már learatták a gabonát Vas megyében

2011. augusztus 04., 14:41

Az eddigi adatok szerint jó közepes termésátlagot értek el a gazdák. Ehhez hasonlót várnak kukoricából és napraforgóból is. Szakemberek szerint jó évet zárhatnak a növénytermesztők. Az árak ugyanis már most 10%-kal magasabbak a tavalyiaknál.

80%-ban már learatták a gabonát Vas megyében

Gencsapáti határában így nézett ki egy 30 hektáros búzatábla pár nappal az aratás megkezdése előtt. Bolfán László, a területet művelő társaság vezetője akkor azt mondta: a kalászok megfelelően fejlődtek,   a kedvező időjárásnak, és a gombabetegségek elleni sikeres védekezésnek köszönhetően.

"Egy kalászon 3 szem van, klasszikus esetben kettő. Amikor jó ideje van, megtermékenyül a 3 is."

Akkor 4.5-5 tonna körüli hozammal számoltak a szakemberek és ez be is igazolódott - ez derül ki az aratásról eddig beérkezett információkból. A megyében ugyanis 80%-ban már végeztek a gabona betakarításával, mondja a főfelügyelő.

Lukács Zoltán, főfelügyelő - Vas Megyei Kormányhivatal FM Igazgatósága
Gabonából a 20-a óta bekövetkező esős idő a minőséget rontotta. Azok, akik a gabonái száraz időben kerültek betakarírásra étkezési és euró minőségű búzájuk volt. A jelenleg aratás alatt lévő ganonák csak takarmányminőségűek. Itt ami előnyt jelenethet, hogy a takarmánygabona ára is kúszik felfelé.

A szakember elmondta azt is: a csapadékos idő a kukoricának kedvezett, itt termésnövekedés várható. Ugyanez igaz a napraforgó esetében is, bár a felázott talaj és a víztől megnehezedett fejek miatt kidőlés fenyegeti a növényeket. Kukoricából és napraforgóból is  közepes termésátlagra számítanak a megyében. Szakemberek szerint a növénytermesztők a magas felvásárlási árak miatt az idei évet is nyereséggel zárhatják. Az árak 10%-kal magasabbak a tavalyinál és további emelkedésre lehet számítani.