Hírek

10 éve írták alá a duális gépészmérnökképzés elindításáról szóló megállapodást

2023. november 23., 09:41

10 éve írták alá a duális gépészmérnökképzés elindításáról szóló megállapodást az együttműködő partnerek: az akkori Nyugat-magyarországi Egyetem, a szombathelyi önkormányzat és hat nagyvállalat vezetői. A jubileum alkalmából tartottak ünnepséget szerdán délután a Megyeházán.

10 éve írták alá a duális gépészmérnökképzés elindításáról szóló megállapodást

Éppen tíz éve, 2013. november 22-én írták alá az együttműködő felek a megállapodást, melynek eredményeként létrejött Szombathelyen a duális gépészmérnökképzés. 2015-ben kezdte meg tanulmányait az első évfolyam. Az volt a cél, hogy a környék nagyvállalatait kvalifikált szakemberekkel lássák el.

A jubileumi ünnepség résztvevőit Balázsy Péter vármegyei jegyző köszöntötte tegnap a Megyeházán, majd 1:34 Hende Csaba országgyűlési alelnök idézte fel az előzményeket. A gépészmérnökképzés elindítását vállalatvezetők és a szombathelyi városvezetés kezdeményezte, mert felismerték a szükségességét, ő maga pedig következetesen képviselte az ügyet a kormányüléseken.

Politika és gazdaság egyet akart, ez volt a siker titka - fogalmazott Majthényi László.

Majthényi László - elnök, Vas Vármegyei Közgyűlés

“Számos cikket tudnánk idézni itt a 2000-es évek közepétől, ami azt az igényt mutatja be, hogy milyen nagy szükség lenne Nyugat-Magyarországon, Szombathelyen gépész - és villamosmérnökképzésre, akkor még ugye kétfajta képzésről volt szó, és vannak itt olyan nagyvállalatvezetők, akiknek olvashattam később hallhattam a nyilatkozatait ezzel kapcsolatban.”

2010-től több beruházást hajtottak végre a cégek, szakképzett munkaerőre volt szükség - idézte fel Takács Balázs, a TDK ügyvezetője. Szerinte a legnagyobb eredmény, hogy a régió gazdaságilag és szakmailag is fejlődik a képzés által. Harangozó Bertalan volt kormánymegbízott közjónak nevezte a képzést, mely a társadalom tagjainak együttműködésével jött létre. Puskás Tivadar, a város akkori polgármestere, a megállapodás egyik aláírója a város jövőjét meghatározó szerződésként emlegette a dokumentumot. Faragó Sándor a Nyugat-magyarországi Egyetem korábbi rektora beszédében visszaemlékezett a szak elindítására. Nemény András a kezdeti nehézségekről és az önkormányzat vállalásairól beszélt.

Nemény András polgármester

“Azt a döntést hoztuk, egy határozott döntéssel, hogy egy hosszú távú kiszámítható környezetet teremtünk meg 5 évre elkötelezte magát a város. Nem ígéretet tett, hanem vállalást tett, hogy évi 130 millió forintot ad erre a képzésre. Ez teremtette meg a következő évek, és ez a vállalás 2025-ig tart, ami ezen az önkormányzati cikluson túlnyúlik ez teremtette meg azt gondolom, azt a folytatását annak a sikertörténetnek, ami méltó az elődökhoz és méltó az alapításhoz. Én azt gondolom, hogy az eredmény visszaigazolta a döntést.”

Kozsik Tamás dékán és Horváth Béla, a szak akkori felelőse is háláját fejezték ki mindazoknak, akik lehetővé tették a képzés elindítását, és a mai napig dolgoznak a fennmaradásáért, fejlődéséért. Az első gépészmérnökök 2019-ben szereztek diplomát, azóta szélesedett a portfólió: az alapképzés mellett elindult a mester- és a doktori képzés - részben angol nyelven is - valamint az okleveles technikusi képzés.

Kollár László igazgató, ELTE Savaria Műszaki Intézet

“Most már 11 laboratóriumunk van, és lefedi a gépészmérnök képzésnek minden területét, úgyhogy ez egy jelentős fejlődés volt, ugye minden labor az elmúlt utolsó 7-8 évben jött létre, ennek megfelelően modern eszközökkel vannak felszerelve.”

Idén már a kilencedik évfolyamot iskolázták be 52 gépészmérnök-hallgatóval, közülük 37-en választották a duális képzést. Az ünnepség résztvevői a hallgatók által készített egyedi emléktárggyal térhettek haza.