MNB
MNB - 2

Hírek

Kutatók Éjszakáján az ELTE Savaria Egyetemi Központban

2022. október 03., 21:31

3D nyomtató, robotok, ügyességi feladatok és érdekes előadások várták a vendégeket a Kutatók Éjszakáján pénteken az ELTE Savaria Egyetemi Központban. Az Iseumban és a Schrammel-gyűjteményben ismeretterjesztő, tudományos programokat szerveztek.

 Kutatók Éjszakáján az ELTE Savaria Egyetemi Központban

VR szemüveg, robotok és háromdimenziós nyomtató - a Kutatók Éjszakáján az ELTE gépészmérnök versenycsapata is kinyitotta a labor ajtajait. Minden évben kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a tudományos megmérettetéseken.

Horváth Kristóf Tibor - vezető, “Szombathelyi Gépész” versenycsapat
“Erre a rendezvényre több, a közösség által megfogható programmal készültünk. Bemutatjuk az érdeklődőknek a 3D nyomtatást, a virtuális valóság előnyeit, illetve a szimulációt is megmutatjuk az érdeklődőknek, illetve robotikai programokkal is készültünk a kisebbek számára is.”

A 3D tollat is kipróbálhatták az érdeklődők: házikót, hajót, és más formákat alkothattak. Az eszközöket Tóth Balázs hozta, aki a szombathelyi egyetemen végzett gépészmérnökként.

Tóth Balázs gépészmérnök
"Igazából nagyon egyszerű a működése. Itt a műanyag szálakat olvasztjuk meg egy forrófej segítségével, és előre kinyomtatott sablonokat rajzolhatnak körbe a lelkes jelentkezők, és ez szépen összeáll 3D-s alakzatokká.."

Az A épületben szabadulószobát rendeztek be, ahonnan különböző feladatok megoldása után lehetett kijutni.

Kürti Regina, hallgató
"Van csokikóstolás, térképfelismerés, híres emberek felismerése, puzzle játékok, és ezeket variáltuk igazából.

Sok család is ellátogatott a programokra.

Fehérvári Kálmán
“Kisfiaimmal voltunk tavaly is, és nekik nagyon tetszett, úgyhogy úgy gondoltuk, hogy most is eljövünk. Végülis azért jöttünk, mert oda vannak a robotokért, a nyomtatókért, illetve nagyon szeretik a csillagászatot, és olvastuk, hogy megint lesz planetárium, illetve csillagászat.”

Vörösvári Benedek
"Egy csomó mindenből nyertem kettőt, mert olyan profi vagyok a játékokban. Ettünk cukorkát is, rengeteget. Néztünk filmet, találkoztam a barátaimmal, és nekem jó volt ez a nap."

Az egyetem udvarán kincskereső játékot is rendeztek, okostelefonnal és térképpel kellett megtalálni az elrejtett 9 helyszínt.


Az Iseumban megemlékeztek Bereczky Tamás amphorakutatóról, hagyatékának egy részét az Iseum őrzi. A programok idén a kerámia köré épültek.

Sosztarits Ottó - régész, Iseum Savariense
“Régészetben a leletek 80-90%-a biztos kerámia. Az Iseum számára ez azért fontos mert 1 évvel ezelőtt elkezdődött egy olyan kutatási program, amely ennek a világhírű lelőhely teljes régészeti emlékanyagának feldolgozását tűzte ki célul. Most egy év után egyfajta vízállás jelentést szeretnénk erről adni.”

A Schrammel-gyűjteményben kreatív foglalkozásokat tartottak. Agyagfigurákat és medálokat is lehetett készíteni.