MNB - 2
MNB

Medicina

Kedves Nézőink! 2020. szeptember 25-e előtti videóink technikai okok miatt jelenleg csak a YouTube csatornánkon érhetőek el. Dolgozunk a probléma megoldásán. Megértésüket köszönjük.

A Medicina febuár 22-i adásának tartalmából

2006. február 21., 11:04
Adásunkban szó lesz az emlőrákról, amely a nők leggyakoribb rosszindulatú daganata.

Egyes statisztikai elemzések szerint hasonló tendenciával számolva néhány éven belül a nőknek akár 10-12 százalékát is érintheti majd a megbetegedés. Vas megyében már öt éve végeznek mammográfiás vizsgálatokat. A megjelenési arány az országos 37 százalékhoz képest több mint 60 százalék, ami kiemelkedően magasnak mondható. Egy-két centiméteres daganat az emlőben már egyszerű tapintással is észlelhető, a kisebb elváltozások felismerésének legjobb eszköze a mammográfia, vagyis a mell speciális röntgenvizsgálata.

A Markusovszky Kórház évente 8-12 szervvel segíti az átültetésre váró betegeket. Az agyhalál beálltát követően és a családtagok beleegyező nyilatkozatának birtokában azonnal értesítik az illetékes szervezetet, amelynek munkatársai Szombathelyre utaznak, hogy időben kioperálhassák a másnak még életmentő szervet. Legtöbbször a balesetben elhunytak szerveit ajánlják fel.