MNB - 2
MNB

Medicina

Kedves Nézőink! 2020. szeptember 25-e előtti videóink technikai okok miatt jelenleg csak a YouTube csatornánkon érhetőek el. Dolgozunk a probléma megoldásán. Megértésüket köszönjük.

A hétfői (szeptember 20.) Medicina kórházmagazin portréja:

2004. szeptember 22., 15:57
Dr. Náfrádi Lilla osztályvezető főorvos, reumatológiai osztály

Dr. Náfrádi Lilla a Markusovszky kórház reumatológiai osztályának osztályvezető főorvosa.

- Honnan származik?

- Keszthelyről származom, szüleim agrármérnökök, orvosi tanulmányaimat 1975-ben fejeztem be, és rögtön a Markusovszky Kórházban kezdtem dolgozni, a belgyógyászaton.

- Miért lett orvos?

- Nagyapám súlyos betegsége hagyott olyan nyomokat, ami a segíteni akarást indította el bennem. Innen származik az orvosi munka iránti igényem.1975-től 1983-ig dolgoztam a belgyógyászaton, majd utána családi okok miatt háziorvosi gyakorlatot folytattam. 1988-ban, amikor megalakult a reumatológiai osztály Varga László professzor vezetésével, csatlakoztam az osztály munkájához, és örömmel tértem vissza a kórházba. 1991-ben Vas megyében elsőként szereztem reumatológia és fizioterápiás szakvizsgát. Varga László professzor megfertőzött a tudományos munka szeretetével, az elmúlt időben tíz tudományos közleménynek voltam a szerzője, és hat előadást tartottam hazai és nemzetközi kongresszusokon. Közben voltam ösztöndíjjal Rostockban és Finnországban is egy kis ideig. 2000-ben neveztek ki a szakmai kollégium nyolcvan százalékos többségű javaslata alapján osztályvezető főorvossá, és azóta látom el ezeket a teendőket. Úgy gondolom, hogy a reumtaológiai betegek ellátása olyan feladat, amelyben az ember megtalálja a mindennapi kihívás mellett a perspektívákat is. Munkámban a betegközpontúságot tartom a legfontosabbnak. Ezt szeretném átadni utódaimnak. Fontosnak tartom, és elvárom munkatársaimtól, hogy a betegre odafigyeljenek, hogy érezzék a gondoskodást, szeretet, amit minden beteg ember igényel.

Dr. Náfrádi Lilla a gyógyítás mottóját Pál Apostol levele a corintosiakhoz elnevezésű írásában találta meg, amely így szól:

A szeretet türelmes, jóságos, a szeretet nem irigykedik, nem kérkedik, nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem háborodik fel, nem rója fel a gonoszt. Ha szeretet pedig nincs énbennem; semmi vagyok.