Hírek

Zöldhullám

2022. szeptember 06., 20:34

Zöldhullám címmel ötletbörzére ültek össze a város legkülönbözőbb területen dolgozó szakemberei, természet- és környezetvédői a Jászai Mari utcai Közösségi Tér konferenciatermében. Az egynapos rendezvényen workshop keretében keresték a további lehetőségeket arra, hogy Szombathely még “zöldebb” legyen - a fejekben is.

Zöldhullám

Interaktív beszélgetés zajlott a több mint 30 résztvevő között a Zöldhullám ötletbörzén. A rendezvény alcíme kifejező: ötlethullámok közös erővel egy zöldebb városért.

Németh Ákos - tanácsnok
“Szombathely város honlapján megtalálható egy aloldal, a zoldhullam.hu, ide összegyűjtöttük az összes, zöld témával kapcsolatos tudnivalókat, fejlesztéseket, projekteket és mindent, ami kapcsolódik ehhez a témához,  ennek a gondolatnak a folyománya az, hogy zat gondoltuk, hogy tovább kell lépnünk, és egy Zöldhullám ötletbörzét megszervezni, ahol a város zöldebben gondolkodó emblematikus figuráit megpróbáltuk összegyűjteni.”

A workshopon a fenntarthatóság és az úgynevezett “zöld” értékek adták a témát.

“Öt tématerületet jelöltünk ki, amin a mai nap folyamán együtt fogunk gondolkodni, érvelni és ötletelni, ezek az energiahatékonyság növelése, a zöldterület fejlesztés, és a vízgazdálkodás, illetve a körfogásos gazdaság erősítése, ahol az eddigi bevett gyakorlattal szemben, ahol létrejött egy nyersanyagból egy termék, és ebből utána hulladék keletkezett, próbálunk átállni arra, hogy a nyersanyagból, miután termék lesz, újra nyersanyag legyen.”

Ezt minél fiatalabb kortól érdemes a fejekbe és a szívekbe ültetni - vallja ez az aktivista.

Kapi Anita - alapító tag - Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Facebook-csoport
“A gyerekeken keresztül lehet hatalmas változásokat elérni, tehát én amit szorgalmaznék, hogy bemenni az iskolákba, óvodákba, akár faültetésre kivinni osztályokat, őket teszem azt a tanárnéni jutalmazza  meg egy ötössel azért, hogy kimennek utána gondozni az elültetett fát, öntözik, tehát motiváljuk a gyerekeket, mutassuk meg nekik, hogy ahol a picike őzikék, vaddisznók élnek, oda ha behordjuk a szemetet, az ő kis otthonuk lesz koszos, semelyik gyerek nem szeretné, hogy az ő ágyikója, amelyen lehajtja a fejét, tele legyen kólás dobozzal.”

Az ELTE Savaria Egyetwmi Központ a tudásbázisát és a szakembereit adja a Zöldhullámnak. Az egyetem is sok éve dolgozik a környezettudatosabb jövőért, jelenért.

Székely Klára - oktató - ELTE-SEK Társadalomtudományi Kar
“A zöld gondolkodás az egyetem életében szakmai szinten van jelen. A közgazdász képzésben kezdetektől fogva törekszünk arra, hogy azokat a gazdasági lehetőségeket a hallgatóink számára világossá tegyük, amelyek segítik a zöld gondolkodás életbe lépését és továbbélését, fehér technológiák alkalmazása, a hulladék visszafordítása a gazdaságba, ezek már nagyon, nagyon régóta szakmai témák nálunk, és úgy gondoljuk, hogy egy ilyen lehetőség, amikor a város közös stratégiájának kialakítása, közös gondolkodás zajlik, akkor zat a fajta szakmai többletet, amit egy egyetemi képzés összegyűjtött és fejleszteni tud, mindenféleképpen bele kell tenni ebbe a munkába.”

A Zöldhullám ötletbörzét legalább évente megrendezné a város - mondta el Németh Ákos. A fenntartható fejlődésért felelős tanácsnok szerint az összefogás hatalmas erő lehet, a város ugyanis a hasonló területeket érintő döntéshozatalba majd szeretné bevonni a lakosságot is.