Hírek

Zöld óvodák, öko iskolák

2012. április 27., 17:29

Szombathelyen tartja szakmai találkozóját a Környezet- és Természetvédelmi Oktató Központok Országos Szövetségének óvodai munkacsoportja. A pedagógusok  a Szűrcsapó óvoda környezeti nevelési gyakorlatával ismerkedtek meg, és szó volt a Zöld óvodák és az Ökoiskolák hálózatának bővítéséről is. A városban négy óvoda és három iskola büszkélkedhet ezekkel a címekkel.

Zöld óvodák, öko iskolák

Saját udvari labirintusukban szaladgálnak a gyerekek a Szűrcsapó óvodában. A környezet megismerése itt az  óvodai élet szerves része. Rendszeresen kirándulnak, erdei óvodai foglalkozásokat is tartanak.

Ebben a csoportban a dalok, a versek, a mondókák és a látványos díszlet segítségével idézik meg a változatos természetet az óvodások.
Számos elismeréssel, köztük a Madárbarát és a Zöld óvoda címmel is rendelkezik az intézmény. Ez utóbbit az oktatásért és a környezetvédelmért felelős minisztériumok pályázatán nyerhetik el az óvodák.  

Mécs Csaba - elnök, Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége
"Ha valahol el lehet jól kezdeni a környezti nevelést, ahol a legfogékonyabbak a gyerekek, az az óvoda. Erre épül aztán az ökoiskola mozgalom."

Az új köznevelési törvényben is hangsúlyt kap a Zöld óvoda és az Ökoiskola program. Ezek hálózatát 2016-ig jelentősen bővítik majd, első lépésben a regionális forrásközpontok létrehozásával - hangsúlyozta előadásában a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatási szakreferense, Simonyi István.

"Ezek feladata lesz, hogy támogassák a helyi Zöld óvoda és Ökoiskola programokat, és minél több intézményt próbáljanak bevonni ebbe a programba."
A projekt kiemelt célja, hogy a fiatalok körében tudatosítsa a környezet- és egészségtudatos életmód  jelentőségét. Emellett támogatja az óvodától a felsőoktatásig tartó környezeti nevelési programokat.