MNB
MNB - 2

Hírek

Zászlóavatás

2016. május 03., 17:33

Hazatért a szombathelyi önkéntes tűzoltó egylet 48-as szabadságharcot is megjárt történelmi emlékzászlója. A lobogót a Szent Flórián-napi állománygyűlésen mutatták be, majd a tűzoltó laktanyában méltó helyre került.

Zászlóavatás

Felvonulással kezdődött a zászló hazatérte alkalmából szervezett ünnepség. A szabadságharcot megjárt nemzetőri zászlót Szombathely városa 1876-ban adományozta a megyeszékhely önkéntes tűzoltó egyletének. A lobogó 1948-ban állami kézbe került, később a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában őrizték.

Erdélyi Krisztián ezredes, Vas megyei katasztrófavédelmi igazgató
,,Az igénye nem volt más a tűzoltóknak, hogy egy közel 170 éves történelmi zászló visszakerüljön arra a helyre, ahol kezdte pályafutását, ide, Szombathelyre.”

Lendvai Rezső nyugalmazott mentőtiszt kutatta fel az egykori nemzetőr zászló kalandos történetét. A lobogót a világosi fegyverletétel után egy honvéd hozta haza Szombathelyre.

Puskás Tivadar polgármester
,,Az a hős szabadságharcos itt rejtegette saját házában elásva a zászlót, mert akkor ez egy tiltott nemzeti jelkép volt.”

Puskás Tivadar és Hende Csaba országgyűlési képviselő kezdeményezésére a zászlóról másolat készült, melyet ünnepi állománygyűlésen mutattak be. Erdélyi Krisztián ezredes külön köszönetet mondott a támogatásért a polgármesternek és feleségének, Mikó Katalin főorvosnak, akit zászlóanyának kértek fel. Az ünnepségen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője május negyedike közeledtével a tűzoltó hivatásról beszélt, és a csapatzászló fontosságára hívta fel a figyelmet.

Tollár Tibor tű. vezérőrnagy, mb. főigazgató, BM-OKF
,,Ez a zászló, ami az összetartozást jelképezi…a problémákra.”