Hírek

Weöres Sándor születésének 110. évfordulója köré épül Szombathelyen a 94. Ünnepi Könyvhét

2023. június 02., 21:17

Weöres Sándor születésének 110. évfordulója köré épül Szombathelyen a 94. Ünnepi Könyvhét. Jövő csütörtöktől szombatig dedikálások, zenés előadások és kiállítások várják a látogatókat. A programok helyszíne a Berzsenyi Dániel Könyvtár és az Antall József tér. A programokról sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Weöres Sándor születésének 110. évfordulója köré épül Szombathelyen a 94. Ünnepi Könyvhét

Az évfordulók jegyében rendezik meg a 94. Ünnepi Könyvhetet. Szombathelyen Weöres Sándor lesz a rendezvények központi figurája. A programnak a kortárs alkotóművészet is része lesz.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár

“A 94. Ünnepi Könyvhét eseményei országos szinten a Petőfi 200, a Madách 200 és a Budapest 150 évfordulóra épülnek. Mi Szombathelyen híres helyi szülöttünk, író, költő, műfordító, Weöres Sándor évfordulóra építünk. Weöres Sándor születésének a 110- évfordulójára emlékezünk. Ennek kapcsán Weöres kiállítást fogunk szervezni és bemutatni a látogatóközönségnek. Arra kértük a helyi képzőművészeket, hogy Weöres motívumokra épített alkotásaikat hozzák be hozzánk.”

A Berzsenyi Dániel Könyvtár helyismereti részlegét és médiatárát is bemutatják a jubileum alkalmából, ahol a költő személyéhez kapcsolódó dokumentumokat tekinthetik meg az érdeklődők. A Savariensia gyűjtemény sokszínűségét fotókkal, aprónyomtatványokkal, folyóiratok felsorakoztatásával mutatják be. Weöres Sándor megzenésített verseit is meg lehet hallgatni a könyvhéten. Nemcsak a költőre emlékeznek ebben a három napban - az érdeklődők dedikáláson, könyvbemutatókon, kézműves foglalkozásokon és egyéb kulturális programokon is részt vehetnek. A könyvhét célja az olvasás népszerűsítése, az újdonságok bemutatása.

László Győző - alpolgármester

“Nagyon fontosnak tartom magát az olvasást azért, mert kettős. Azt szoktam mondani, hogy kettős. Egyrészt muníciót is ad az élethez, másrészt pajzsot is kaphatunk általa, és minden szerző és minden alkotás tudja gazdagítani valamivel az ember lelkét, és azt hiszem, hogy nagy szükség van erre ebben a világban.”

A programsorozatot a Vasi Múzeumbarát Egylet és a Rózsabors Műhely közös zenés irodalmi estje zárja szombaton 17 órakor a Kámoni Arborétumban.