Hírek

Vöröskeresztes bázisóvoda

2010. november 11., 16:25

Egyházasrádócon Habsburg György a Magyar Vöröskereszt elnöke Vas megye második, az ország 15. vöröskeresztes bázisóvodáját avatta fel csütörtökön. A bázisovi programban idén augusztusban adta be pályázatát a vasi óvoda. A cím nem jár sem tárgyi, sem anyagi juttatással.

 

 

Vöröskeresztes bázisóvoda

Az avatón Habsburg György országos elnök a Vöröskereszt bázis-iskola és óvoda program népszerűségéről szólt. Mint mondta a 130 éves Magyar Vöröskereszt jövőképe az egyházasrádóci óvodákhoz hasonló intézmények működésében, van biztosítva.

Habsburg György - elnök, Magyar Vöröskereszt
"Jó lehetőség, hogy ne csak iskolákban, hanem óvodákban is lehet beszélni a vöröskereszt témáival. Egész országban 150. iskola, 15. óvoda működik már és tárgyalunk még a vöröskereszt leendő bázis óvodáival."

A bázisoviba a jövőben rendszeresen látogatnak el a vöröskereszt szakemberei, akik játékos formában oktatják majd például az elsősegélynyújtás alapjait és az óvónőkkel közösen vezetik rá az itteni ovisokat arra, hogy miként érezzenek együtt a bajbajutottakkal, elesettekkel. A rendezvényen az országos elnökön Habsburg Györgyön kívül a régió vöröskeresztes vezetői is részt vettek, köztük Szombathely polgármestere, Puskás Tivadar, aki 2002-től a Vas megyei Vöröskereszt elnöki tisztségét is betölti.

Dr. Puskás Tivadar - elnök, Vas Megyei Vöröskereszt
"Az, hogy Vas megyében a második bázisovit avatjuk nagy dolog, ahogy az is, hogy itt van Habsburg György és megtiszteli a rendezvényt. Ez erőt ad, hogy a vöröskereszt eszméit továbbvigyük."

Az óvoda vezetője az avatón elmondta, az egyéb sikeres pályázatoknak köszönhetően nyílt lehetőségük arra, hogy a Bázis óvoda programon is részt vegyenek.

Szép Erzsébet - óvodavezető, Meseház Óvoda
"Ez Magyarországon egy nagyon friss dolog, augusztusban adtuk be mi ezt a pályázatot, amit az ifjúsági vöröskereszt írt ki. A sok anyagi juttatással járó pályázat mellett úgy gondoltuk, hogy egyfajta erkölcsi elismerés, hogy erre a címre pályázunk."


Az egyházasrádóci óvodába 86 gyerek jár 5 különböző településről. A szomszédos iskola idén az óvoda pedig az elmúlt két évben újult meg kívül-belül több 10 millió forintból.