Hírek

Vízügyi évértékelő

2020. november 17., 14:19

Elvégezte az árvízi védművek éves felülvizsgálatát a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A töltések, műtárgyak általános állapota megfelelő, de van, ahol fejlesztés szükséges. Ebben az évben nem volt számottevő árvíz, a Rábán öt alkalommal kellett készültséget elrendelni. Folynak a Rába-völgye program árvízvédelmi fejlesztései. Évet értékelt a vízügy.

 

Vízügyi évértékelő

Egyetlen éjszaka alatt egyhavi csapadékmennyiség hullott Vas megyében október elején. Árhullám vonult végig a kis vízfolyásokon és a Rábán, üzembe kellett helyezni a lukácsházi tározót. Árvízi szempontból mégsem mondható eseménydús évnek az idei: a tavasz szokatlanul száraz volt, a nyár és az ősz hozott több csapadékot. Az igazgatóság elvégezte a védművek felülvizsgálatát, állapotuk megfelelő. Szokásos kiértékelő értekezletüket idén a járványügyi előírásoknak megfelelően, személyes jelenlét nélkül tartották meg.

Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"Az előírások szerinti fenntartási munkákat megpróbáltuk elvégezni, ez némileg a pénzhiány miatt szűkebb körben sikerült csak, de azt mondhatjuk, hogy a művek árvízi biztonsága megvan, úgy a töltések mint az árvíztározók és záportározóinkon. Elmaradásaink azért a vízfolyás-fenntartásokban vannak, illetve a felülvizsgálat azt is kimutatta, hogy több helyen még fejlesztési igények vannak, akár árvízvédelmi vonalon is töltésmagasítások, műtárgy-felújítások."

Befejezték a kaszálást a belterületi vízfolyások mentén. Az évi 2,5 milliós keret két nyírásra elegendő, ennyi a kötelező. Jelenleg cserjeirtást végeznek a közfoglalkoztatottak.

Hercsel Róbert - szakaszmérnök, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"Ez többségében kézi erős munkavégzést jelent, terveinkben van jövő évben egy nagyobb fásszárú növényzet-kezelési program, ami a jövő évi költségvetés függvénye lesz majd."

Folyik a 3,6 milliárd forint értékű árvízvédelmi fejlesztési program: Körmenden elkészült a Rába jobbparti töltésének magasítása, átépítik a Büdös-árki zsilipet és a szivattyúházat, Szentgotthárdon a régi támfal helyett új vasbeton-szerkezet létesül. A jövőre záruló projekt eredményeként mindkét település árvízi biztonsága nagyobb lesz.