Hírek

Világzenészek a Szigeten

2010. március 31., 16:48
A világzenei műfaj nemzetközi nagyágyúit, valamint feltörekvő csillagait sorakoztatja a Sziget idei Világzenei Nagyszínpada. Augusztus 11-16. között a kelet-európai világzene legjobbjaiból is egy nagy merítést nyújt ez a helyszín és természetesen nem maradhatnak el a hazai kiválóságok sem.

A Világzenei Nagyszínpad fellépői között megtalálhatjuk a műfaj legnagyobb neveit, mint az Omara Portuondóval érkező Orquesta Buena Vista Social Club®, az Oi-Va-Voi, akik tavaly nagy sikerrel ünnepelték tíz éves fennállásukat a Szigeten, vagy éppen a funkot dzsesszel és nigériai dallamokkal és ritmusokkal elegyítő afrobeat irányzat képviselője, Tony Allen, aki egyebek mellett Fela Kuti dobosaként írta be a nevét a világzene történelemkönyvébe.

Fellép még a mexikói ranchera zene, a rumba, a salsa, a punk, a hip-hop és a latin ska ötvözéséről elhíresült Los de Abajo, és a kelet-európai, balkáni és arab tánczenék egyvelegével igazi karneválhangulatot előidéző Shantel is.

A Sziget Világzenei Nagyszínpadának világsztárjai mellett sorakoznak a „trónkövetelők”, a  nemzetközi porond új csillagai. Köztük például a Rupa & the April Fishes, a 2008-ban első szólóalbumát megjelentető Amparo Sanchez, a tavaly már bemutatkozó barcelónai 08001, a városi folk-blues megszállotjai, a Dirtmusic együttes és az elmúlt évek Nagy Belga Bummjának az egyik legátütőbb hangja, a Jaune Toujoursé is.

A Világzenei Nagyszínpad 2010-ben jelentős betekintést enged a kelet-európai világzenei színtérbe. A sort a Cseh Köztársaságból érkező Cankisou nyitja, mely 1999-es megalakulása óta a cseh világzenei szcéna egyik alapzenekara lett napjainkra, de jön még a 2002-ben alakult horvát Kries, a hét évvel ezelőtt Berlinben tanyázó emigránsokból verbuválódott Rotfront kollektíva, a romániai Mahala Rai Banda, és az amerikai, svéd, orosz és német muzsikusokból álló Painted Bird zenekar.

Természetesen nem maradhatnak el a Világzenei Nagyszínpadról a hazai ízek sem. Jön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Paszab faluban tizenöt éve működő, s ma már világhírű Parno Graszt roma folkzenekar. Itt lesz a sikert sikerre, rajongók tömegeit rajongók tömegeire halmozó Csík zenekar és vendégei. A tizenöt éves fennállását idén ünneplő szentendrei Söndörgő együttes is a Sziget fellépője lesz közösen a macedón cigányzene „csocsekkirályával”, Ferus Mustafovval.

zene.hu