Hírek

Világpremier lesz a Bartók Teremben

2019. szeptember 11., 13:42

Janus Pannonius Threnos című versére írt oratórium világpremierjére kerül sor 2019 szeptember 22-én, vasárnap Szombathelyen, a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában. Már zajlanak a próbák a Bartók-teremben.

Világpremier lesz a Bartók Teremben

A KRAFT Kreatív város - fenntartható vidék koncepciójának része az a nagyszabású koncert, amelyet a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete szervezésében tekinthet meg a nagyközönség. A Pannónia hangjai Janus Pannonius XV. századi Threnos című versére írt oratórium.

Szász Izabella - kutató, FTI-iASK
“Egy komplex kutatásról van szó, Kőszeg is tagja a Pannon Városok Szövetségének, mind operatív ügyekben együttműködnek, mind pedig ugye kutatásokban, és akkor az irodalmi kutatás eredményeként született meg ebből a versből ez a kompozíció is.”

Az intézet munkatársa, Mizsei Zoltán az oratóriumban énekel az est első részében. A koncert második felében elismert jazz-zenészek és ifjú tehetségek Bartók Béla műveire komponált improvizációkat szólaltatnak meg a Bartók-teremben. Közreműködik a Binder- Borbély duó, valamit a Mizsei quintett.

Mizsei Zoltán - kutató, FTI-iASK Zenei Műhely
“Nagyszabású elképzelések vannak arra, hogy ezt a régiót, nevezetesen Pannóniát, vagy Nyugat-Pannóniát, vagy Felső-Pannóniát meghatározzuk regionálisan vagy kulturálisa, úgyhogy a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének ez már egy régen dédelgetett álma, nem véletlen, hogy az intézet felkérésére ez az oratórium Janus Pannonius versére született meg.”

Komolyzene és jazz egyaránt szerepet kap a hangversenyen - az izgalmas zenei világ miatt nagy érdeklődésre számítanak a szimfonikusok. Jellegezetes 21. századi zenére számíthat a közönség, érdekes hangszerelésekkel - hangsúlyozta Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója.

Kiss Barna - igazgató, Savaria Szimfonikus Zenekar
“Az öt tétel öt különböző felrakásban van, az első és a harmadik tétel az kórus és zenekar, a második és negyedik tételben zenekar és bariton szóló, az ötödik tétel az csak hárfa szóló és kórus, úgyhogy nagyon érdekes ez a történet is.”

Az oratóriumot a spanyol Alberto Roque Santana komponálta, és a pécsi Mecsek kórus közreműködésével adja elő a Savaria Szimfonikus Zenekar. A  koncert szeptember 22-én lesz a Bartók-teremben, vezényel: Balatoni Sándor karnagy.