Hírek

Véradók Világnapja

2010. június 14., 15:06

Egy felmérés szerint a világ lakosságának mintegy 80 százaléka nem lehet biztos abban, hogy szükség esetén jut számára elegendő, fertőzésmentes vér. Ezért fontos többek között a szervezett véradás. 2005 óta június 14-e a Véradók Világnapja. Ez Karl Landsteiner amerikai orvos születésének napja, aki felfedezte az A, B és O vércsoportot.

Véradók Világnapja

A Vöröskereszt megyei vezetője szerint a segélynyújtás mellett a váradások megszervezése a legfontosabb tevékenységük, idehaza immár 50 éve.

Vinczéné Kenedli Csilla - megyei vezető, Vöröskereszt Vas Megyei Szervezete
"A véradások szervezése nagyon komoly munkát igényel, főleg a megyében. Ez azt jelenti, hogy 13 ezer egység vért kell levenni, ezért a véradó kedvet fel kell csigázni, tehát minden önkéntesre és véradóra számítunk."

Vas megyében illetve Szombathelyen jelenleg nincs vérhiány. Ha hirtelen egy-egy vércsoportból nagyobb mennyiségre lenne szükség, akkor mozgósítani tudják a rendszeres véradókat. Egyébként jellemzően a középkorosztály jelentkezik véradásra.

Dr. Lantai Szilvia, vezető-helyettes,  Szombathelyi Területi Vérellátó
"A fiatalokat nehezebb mozdítani, illetve ha a családban az anya vagy az apa véradó és a fiatal ezt látja,  hogy szülei rendszeresen véradók, akkor ő hamarabb eljön vért adni. A cél, hogy olyanokat is beszervezzünk, akiknek nem volt még a családban ilyenje."

A vérellátó szolgálat a nagyobb rendezvényeken, például a Savaria Karneválon a Vöröskereszttel karöltve évek óta rendez sikeres véradó akciókat, de az intézetben is várják az önkénteseket munkanapokon 8-tól 15 óráig.