Hírek

Védelmi munkacsoport

2022. augusztus 30., 21:00

Gázár-, villamosenergia- és gyógyszertámogatás, izzócsere program, a szociális tűzifa program kibővítése, plusz forrás a szociális segítséget nyújtó szervezeteknek – ezeket tartalmazza a megélhetés védelmi munkacsoport javaslatcsomagja. Az energia-veszélyhelyzet miatti szociális intézkedésekről szóló javaslatokat jövő héten, rendkívüli ülésen terjesztik a közgyűlés elé.

Védelmi munkacsoport

A rezsiárak emelkedése minden családot, minden háztartást érint: nehéz helyzetbe kerülhetnek olyan emberek is, akik eddig semmilyen támogatást nem vettek igénybe az önkormányzattól – az ő segítésükre dolgozta ki javaslatait a megélhetés-védelmi munkacsoport.
Nemény András polgármester 
„Gázár-támogatás, áramtámogatás, a gyógyszertámogatás, ami majdnem mindenkit érint, hiszen az infláció miatt mindig mindenhol többet kell fizetnünk és azt nem tehetjük meg, hogy valakinek választania kelljen, hogy kenyeret vegyen vagy gyógyszert a hónap végén, de egy LED izzócsere-programban is gondolkozunk és egyesületeket is ellátunk forrással, hogy az igazán nehéz helyzetbe került embereket, akik semmilyen rendszerbe nem férnek bele, őket is tudjuk ily módon támogatni.”
A javaslat szerint a gázár-támogatás bevezetésére 150 millió, a villamosenergia-támogatásra 50 millió forintot különíthet el az önkormányzat. A gyógyszertámogatás havi összege 8 ezerről 12 ezer forintra nőhet, és szervezetenként 2 millió forint támogatást kaphat a Máltai Szeretetszolgálat, a Szociális Szolgáltatók Közhasznú Egyesülete, és a Szombathely Szent Márton Városa Gyebrovszki János Alapítvány, hogy segíthessék a látókörükbe került rászorulókat. Plusz 3 millió forint lehet a szociális tűzifa program támogatása.
Nemény András polgármester 
„Először föl akarjuk mérni, hogy kik azok, akik rászorulók ebben a helyzetben. Nem kell szégyellni, mert egészen más helyzetben vagyunk, és önhibájukon kívül kerülnek ilyen helyzetbe az emberek, bárki kerülhet ilyen helyzetbe, tudni akarunk róluk és a lehető legjobb módon segíteni, ez a célunk.”
Úgynevezett “rezsivédelmi regisztrációs adatlap” készül a támogatások koordinálásához – ezt is tartalmazza a javaslatcsomag, amelyről várhatóan szeptember 9-én dönthetnek, ugyanis a jövő hét péntekre rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi Nemény András polgármester.