Hírek

Varjak a parkban - Zaj, ürülék és madártetemek miatt panaszkodnak a lakók

2022. május 17., 18:10

Hosszú évek óta varjak tanyáznak a Pelikán parkban: 2005-re nyúlik vissza a lakosság és a madarak területért vívott harca - ezidáig a madarak javára. Az agrárszektor májusi híradása szerint a június közepéig tartó költési időszakban lehet számítani a lakosságot ijesztgető, agresszívabb varjakra.

 

Varjak a parkban - Zaj, ürülék és madártetemek miatt panaszkodnak a lakók

Pelikán park. Akár egy romantikus tavaszi randevú helyszíne is lehetne, ha nem lenne tele madárürülékkel, varjú- és galambtetemmel. Évtizedek óta ez a helyzet.

Kelemen Tibor - tag, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Helyi Csoportja
,, Itt mindig is probléma volt a Pelikán parkban lévő varjak szennyezése, hangoskodása, ami a lakókat zavarja. Több próbálkozás is történt arra, hogy itt visszaszorítsák az állományukat , ezek már több évtizedes történetek. Volt, hogy kilőtték a fészekből őket, volt, hogy vízágyúval verették le őket, és akkor az egész Pelikán park medencévé vált gyakorlatilag.,,

2009-ben a vetési varjút választották az év madarának. Már február-március körül elfoglalja a fákat, elkezdődik a szaporodási időszak, összetartanak és csoportosan fészkelne, egy helyen akár több száz pár is költ. A vetési varjú 2001 óta védett faj, eszmei értéke 10.000 forint.

Gyurácz József - ornitológus, tanszékvezető, ELTE-SEK
,, Felvetődött, hogy a Pelikán parkban fészkelő madarakat kivezessük valahova , fészkelés szempontjából . lenne is lehetőség ilyenre szombathelyen vannak hasonló biztonságot nyújtó magas platánfák , ugyanolyan számban, mint a Pelikán Parkban is van , de ennek az esélye rendkívül kicsi, és nagyon kockázatos is.,,

A vetési varjaknak sajnos a Pelikán park ideális, mert központi helyen van, főbb táplálkozó területei egyforma távolságra találhatóak innen. A lakosság főleg a zajos károgás és a rengeteg ürülék miatt panaszkodik.

Kelemen Tibor - tag, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Helyi Csoportja
,, Itt egy drasztikus módja lehetne , hogyha mondjuk azok a fák, amelyeken fészkelnek ki lennének vágva , de nem hiszem , hogy a park szempontjából ez megoldás lenne . az összes többi , az, hogy tavasszal a költési időszak előtt leszedik a fészkeket se igazából megoldás , mert a fészkelési lehetőség, mármint a fák megmaradnak, és újjáépítik.,,

A varjak nagyjából 10 évig élnek. Nagyon intelligens madarak, és a papagájhoz hasonlóan képesek hangokat, emberi beszédet is utánozni. A szombathelyi “varrúdombi mesére” 2010-ben került pont: eszerint csak és kizárólag teljes eredménnyel járó eljárás kidolgozása esetén avatkozhatnak be a szakemberek.

,, Nagyon régóta itt vannak. És nem fognak elmenni..,,

A költési időszakban, június közepéig kell számítani fiókáikat védelmező, agresszívabb varjakra a városokban, ám ez főleg a dolmányos varjakra jellemző.