MNB
MNB - 2

Hírek

Varázsfuvola látványterv

2011. július 29., 23:05

A szervezők szerint minden idők leglátványosabb operaelőadása lesz a szombathelyi. Először 1964-ben volt a városban szabadtéri opera az Iseumban, a Varázsfuvolát 12 évvel ezelőtt mutatták be itt utoljára. Az Éj Királynőjének szerepében Miklósa Erikát láthatja és hallhatja majd a közönség.

Varázsfuvola látványterv

Így néz majd ki az Iseum szentélye a Varázsfuvola előadások estéjén. A látványtervet mutatja a zenekarigazgató.

"Itt van egy oltárkő, és itt van egy 4 méter magas oszlop amiben 3 gyerek fog énekelni, és ez is egy 4 méteres kör, amire rá van vetítve a kamerával fölvett éppen aktuálisan éneklő feje."

A látványelemeken már hetek óta dolgoznak Budapesten, a díszlettervező Nagy Viktória nemrég még az Asterix című film stábjával munkálkodott. A költségek várhatóan magasra rúgnak majd, de minden idők legszínvonalasabb produkciója készül.

Mérei Tamás igazgató, Savaria Szimfonikus Zenekar
"Nemcsak a szentélyben kerül fölállításra a színpad, hanem például a zenekar körül egy 60 cm magasan elhelyezett egy méteres plexi járófelületet alakítanak ki, ahol az énekesek, szereplők mozogni fognak. Azért plexi, mert alulról meg lesz világítva."

Készül a lelátó is, többféle szék közül választották ki a helyhez és a darabhoz illőket.

"Ez a két szín az ami az Iseum színe, és akkor szerktoronként váltakozva, hogy világos legyen."

De nemcsak a látkép lesz egyedülálló, hanem a szereposztásban is elismert neveket találunk. Az Éj Királynőjét Miklósa Erika formálja meg, Papageno szerepében Kálmán Péter hallható majd, a rendező Káel Csaba lesz. Megkezdődött a jegyárusítás is, a 3600 jegy harmada már elkelt, pedig csak a jövő héten indul a hirdetési kampány. Akkor kerülnek ki a plakátok, online oldalak hirdetik a rendezvényt, valamint a külföldi vendégek részére várhatóan Ausztiában is árulnak majd jegyeket. A zenészek a napokban Németországban lépnek fel, hazaérkezésük után megkezdődnek az opera próbái.