Hírek

Változott a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996-os törvény

2023. augusztus 08., 18:49

A vaddal ütközés miatt fontos az autósoknak a változás. A módosítás szerint ha a vad nem azért keveredett az útra, mert éppen űzték, lőtték, vagy hajtották, akkor nem felelős a vadásztársaság a jármű és a vad ütközéséért.

Változott a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996-os törvény

Óriási károkat tud okozni egy vad egy személyautóban – ezt mutatják a júliusban Kisunyomnál történt baleset nyomai. A júliustól érvényes törvénymódosítás szerint a területileg illetékes vadásztársaság akkor felelős a vadelütésért, ha nem jelezték kellő módon, hogy az út közelében éppen vadászatot tartanak.

Gagyi István elnök, Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezete

Most ez a törvénymódosítás egyértelművé tette, kihangsúlyozta, hogy amennyiben nem bizonyítható be egyik fél felelőssége sem, tehát mind a járművezető, mind a vadászatra jogosult részéről, akkor mindenki a saját kárát fedezi.

Nem mindegy, hol, milyen úton történik a vadelütés.

Gagyi István elnök, Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezete

 

Ami még nagyon fontos, hogy ez a törvény konkretizálta ezeket a jogszabályokat: az autóutakon, autópályákon elkövetett és belterületi vadbaleseteknél egyértelműen az út fenntartója köteles állni a kárt, hisz ezek kerítéssel vannak körülhatárolva.

Tábla ott jelez vadveszélyt, ahol gyakori a vadátkelés, de nem jelenti azt, hogy a nem jelzett útszakaszokon ne kellene figyelni az autósoknak.

Abban nincs változás, hogy a rendőrséget minden vadelütésnél értesíteni kell és nem szabad hazavinni az elütött vadat, és abban sincs változás, hogy különösen hajnalonként és esténként kell körültekintően vezetni az erdősávok, bozótosok mellett.