Hírek

Vadak a városban

2022. május 12., 23:12

Egyre többször fordul elő Európa-szerte és Szombathelyen is, hogy a vadak bejönnek a városba. Legutóbb a Csónakázótónál kapott lencsevégre valaki egy vaddisznót. De már hódokról, őzekről és rókákról is érkezett bejelentés az önkormányzathoz, vagy tettek ki képeket a közösségi oldalakra. A problémáról az előző közgyűlésen is szó esett, a város a megoldást keresi, ezért kerekasztal-beszélgetésre hívták a hatóságok és a vadásztársaságok képviselőit.

 

Vadak a városban

László Győző – alpolgármester
„Azt gondolom, félniük nem kell az embereknek, hiszen a vadon élő állatok jobban félnek az emberektől, mint fordítva. Szélsőséges eseteket kivéve a vad, amikor megérzi az ember jelenlétét, akkor inkább ő távozik és kerüli a bármilyen fajta konfrontációt. Ettől függetlenül ez egy fontos probléma, kaptunk jelzéseket.”

Az áprilisi közgyűlésen is téma volt a Szombathelyen és Európa-szerte tapasztalható jelenség, hogy a vadon élő állatok a városban keresnek élelmet, vizet. A vasi megyeszékhely lakói láttak már a Berzsenyi téren átkocogó vadmalacot, vagy a kórház környékén rohangáló őzbakot. De olyan esetekről is érkezett bejelentés, hogy kerteket túrtak fel, vagy legeltek le a vadak.

Nemény András – polgármester
„A mi célunk az, hogy a lakosságot amennyire lehet, meg tudjuk nyugtatni. Nyilván a jogszerűség betartásával, és a partnerekkel együtt.”

Ennek érdekében hívta össze a város a Szombathely környékén érdekelt 6 vadásztársaság, a rendőrség, a kormányhivatal képviselőit és a tájegységi fővadászt, hogy közösen keressenek megnyugtató megoldást a problémára. Az élőhelyek beszűkülése miatt jönnek be a településekre a vadak. Az elmúlt 30 évben a lakott területek nagysága 17 %-kal növekedett. Az aszályos időszakban pedig az öntözött belterületek egész éven át táplálkozási lehetőséget biztosítanak az állatok számára. Az illegális hulladéklerakó, vagy a helytelen háziállat-tartás főleg a rókákat vonzza. A városszéli területeken a kisebb vadászati nyomás miatt is nőhet az állomány.

Turay András – tájegységi fővadász
„Akár egy zártkerti részen, ami nem a vadászterület része, próbál vadat nagyobb számban elejteni, de ez nem mindig sikeres, főleg olyan időszakban, amikor lényegesen több ember tartózkodik ezeken a területeken.”

Több javaslat is született a betévedő vadak befogására, és arra, hogy miként csökkenthető a belterületre kerülő vadon élő állatok száma. Ezeket a hivatal megvizsgálja. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a lakosság tájékoztatására is.