MNB - 2
MNB

Hírek

Üvegálom címmel különleges tárlat nyílt a Kámoni Arborétumban

2023. május 17., 10:34

Kőszegi iparművészek mutatják meg sárkányokkal, tündérekkel teli fantáziavilágukat, illetve a hulladéküvegből készült faliképeiket. Tamási Gabriella és Széplaki Balázs kiállítását június közepéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Üvegálom címmel különleges tárlat nyílt a Kámoni Arborétumban

 Pókhálóban tündér esett csapdába, mézszínű sárkány tartja a poharat, itt pedig álarc néz szembe a látogatóval - különleges alkotások, üvegből. Az Üvegálom elnevezésű tárlaton az újrahasznosítás is nagy szerepet kap. Ez itt egy kis játék a fényekkel.

Széplakiné Tamási Gabriella - üvegtervező iparművész
“A vizet szerettem volna evvel ábrázolni, meg a levegőt, mind a kettő olyan érdekes és kicsit megfoghatatlan anyag, most erről azt szeretném elmondani, hogy ez tulajdonképpen hulladéküvegből készült.”

Az alkotó a rogyasztás technikájával dolgozott, ami azt jelenti, hogy a síküveget képpé olvasztotta össze.

Széplakiné Tamási Gabriella - üvegtervező iparművész
“Egy kerámia égető kemencében történik tulajdonképpen a kivitelezése, itt tükröt is használtam, ami ugye visszaveri a fényt, ez tulajdonképpen egy kísérleti darab, hát ezt szeretném majd tovább folytatni, mert anyag van hozzá bőven, ugye rendegeteg magyarul a hulladéküveg, ez ablaküvegből készül, meg ilyenekből.”

Az iparművész több évtizede foglalkozik az üveggel. Úgy fogalmaz, hogy nincs hulladék, csak hasznos anyag. Legközelebb augusztusban lesz tárlata Tamási Gabriellának Kőszegen, a Jurisics-várban.
Formailag a két művész alkotása könnyen megkülönböztethető: a falon Tamási Gabriella alkotásai függnek. Ezek hidegen összerakott, majd kemencében összeolvasztott üvegek. A vitrinekben más jellegű munkák állnak. Ez az orchidea, vagy a sárkányok üvegcsőből, -botból készültek, lángban formálódtak. Díszpoharak is helyet kaptak a kollekcióban.

Széplaki Balázs - üvegműves
“Nagy hatással voltak rám a velencei üvegek, és abból merítettem, de kicsit átformáltam a fantáziámra meg a kezemre az egészet, meg a technika is ezt kívánta meg, hogy így lehessen megcsinálni, mert ők hutában dolgoznak, én meg asztal mellett. - Miben hasonlít a velencei üvegekre? - A felépítésében, a szerkezetében.”

Ez a darab oxigénnel, gázlánggal készült. Az évtizedek óta alkotó művész azt mondja, csipeszt, vastüskét használt az üvegrudak formálásához.  Az üveg törékeny, kisplasztikát nehéz belőle készíteni, mert könnyen tönkremegy. Fény kell hozzá és tér - az arborétum emeletén mindkettő megvan. Az Üvegálom című kiállítás június közepéig látogatható.