Hírek

Utcaművészet - a kultúra minden ága megmutatta magát Szombathely belvárosában

2022. július 04., 14:18

Zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepték el Szombathely belvárosát a hétvégén. A három éve útjára indított Utcaművészeti Fesztivál idén két napon át várta az érdeklődőket. A hőség ellenére sokan voltak kíváncsiak az interaktív művészeti élményt nyújtó programokra.

 

Utcaművészet - a kultúra minden ága megmutatta magát Szombathely belvárosában

A Kőszegi utcai kávézónál mások mellett Bujtás Ervin akusztikus koncertjét hallgathatta a járókelőkből verbuválódott közönség, a néhány méterrel távolabbi átjáróban a festést próbálhatták ki az érdeklődők. A Fő tér árnyékosabb részén pedig zenefolyosó, azaz utcazene-pont kapott helyet, ahol fellépett többek között a Tom Kondor Band, a szimfonikus zenekar néhány tagja pedig komolyzenét játszott, amit a Békési család is élvezettel hallgatott.

Békési Zoltán
„Szereti a zenét, fogékony is lesz rá. Apuka is zenélget, anyuka tud brácsázni, apuka meg mindenféle hangszeren nem tud játszani, és ezt mind megtanítja majd neki, hogy ő sokkal jobb legyen.”

Idén két napon át szórakoztatta a szombathelyi Utcaművészeti Fesztivál a járókelőket, a művészetek kedvelőit. Tíznél is több helyszínen amatőr és profi fellépőkkel egyaránt találkozhattak az érdeklődők.

Pavelkovits Petra – szervező
„Ezt egy próbadélutánnal kezdtük még három évvel ezelőtt, ugyanis kipattant a fejemből, hogy milyen jó lenne, ha csinálnánk egy „fapados” fesztivált, ami csak a művészetekről szólna, legyen szó zenéről, képzőművészetről vagy kézműveskedésről. Most itt tartunk, hogy a hőség ellenére is vannak érdeklődők.”

A városháza előtti ökoplaccon a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport fotókiállítást, a parkerdei élményekről rajzversenyt rendezett. Az évek alatt ott összegyűjtött illegális szemétről készült fotómontázzsal sokkoltak, de a városi zölderdő biológiai sokféleségét is bemutatták.

Kapy Anita - alapító tag, Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport
„Örömmel fogadtuk, hogy kihívtak bennünket, hogy a gyerekeknek meg tudjuk mutatni, hogy mennyi csoda van a parkerdőben. Kihoztunk egy kis vaddisznót, zöldküllőt és harkályt, tavaly a zöld küllő idén az év madara. A gyerekek olyan örömmel nézik, el tudjuk mondani nekik, mit tegyenek, ha kis vaddisznót találnak az erdőben.”

A Szentháromság-szobornál festményt eleveníthettek meg akár vicces maskarákba bújva a vállalkozó kedvűek.

Rónaszéki Linda – képzőművész-tanár
„Gyakorlatilag parafrázisokat készítünk, a festményeket meg kell jeleníteni. Mindenki választ egy képet. Mondjuk itt van a kezemben az Ophélia, és választhat mindenféle kelléket, főleg vicces tárgyak, szűrő, fakanál, boxzsák, mindenfélét hoztunk, meg maszkot. Beállítom a szereplőket, ők maguk felveszik a jelmezeket, aki engedi, még testfestést is alkalmazunk.”

Lutor Kata szabadtéri fotóstúdiójában kreatív portréképek készültek.

Lutor Katalin - fotós
„Színes fóliákkal készítek képeket, ezeket a színes fóliákat tartom az objektív elé. A végeredmény olyan lesz, mintha neoncsövekkel lenne az ember arca megvilágítva.”

„Próbáljuk ki azt, hogy itt elkezdjük, és felmegyünk az összes húrra, és most vissza.”

A ISIS Galéria előtt, a Belső Uránia udvarban Meseszigetet rendeztek be, ahol molinót festhettek, és a hangszersimogatóban a csellóval is megismerkedhettek a gyerekek, köztük Csenge, aki zeneiskolába készül.

"Eddig úgy volt, hogy hegedűre, de lehet, hogy végül cselló lesz belőle."

A kétnapos kultúraözönt a környezettudatosság jegyében egy szemétszobor-bontó performance zárta.