MNB
MNB - 2

Hírek

Ünnepi megemlékezések

2011. március 11., 17:20
Az iskolákban és óvodákban megemlékezéseket tartottak az 1848-as forradalom kitörésének 163. évfordulója alkalmából. A városi ünnepség március 15-én, kedden délelőtt lesz látványos huszárfelvonulással, koszorúzással, emlékműsorokkal, összesen négy helyszínen. Az ünnepség ideje alatt ismét forgalomkorlátozásokra kell számítani.
Ünnepi megemlékezések

A 163 évvel ezelőtti márciusi események elevenedtek meg a Dési iskola mai megemlékezésén. Az egész nap a forradalom jegyében telt: a tanárok korhű ruhába öltöztek, a diákok történelmi csapatversenyen vettek részt, és végiglátogatták március 15-ei események aulában felépített helyszíneit.A középiskolások a Szent Márton temetőben tartottak megemlékezést Somogyi Ignác vármegyei főlevéltárnok sírjánál, aki a 44-es honvéd zászlóalj hadnagyaként vett részt a szabadságharcban. Hübner János 48-as nemzetőr emléktáblája előtt is tiszteletüket tették az ünneplők.

A városi megemlékezés március 15-én 9 órakor gróf Batthyányi Lajos szobrának megkoszorúzásával veszi kezdetét, majd a huszárok látványos felvonulását kísérhetjük figyelemmel a Történelmi Témaparktól a Fő téren át a Március 15.-e térig. Itt katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót, és emlékező műsort adnak a Bercsényi Miklós Általános Iskola diákjai. Az ünneplők ezt követően átvonulnak Petőfi Sándor szobrához, ahol beszédet mond Puskás Tivadar polgármester, és beiktatják hivatalába a város frissen megválasztott diákpolgármesterét- és alpolgármesterét. Az ünnepi helyszínek környékén lévő utcákat lezárják, a forgalmat elterelik. Az 1-es, 35-ös és 8-as számú helyi járatok módosított útvonalon járnak. A megemlékezések befejezése után áll vissza az eredeti forgalmi rend.