Hírek

Ünnepeltek a cserkészek

2014. szeptember 30., 16:12

A Magyar Cserkészszövetség és annak harmadik, nyugat-magyarországi kerülete 1989-ben, huszonöt éve alakult újjá. Az évfordulóról a múlt hétvégén sportnappal és ünnepi szentmisével emlékeztek meg a cserkészek.

Ünnepeltek a cserkészek

A nyugat-magyarországi cserkészkerület újraalakulását nem lehet pontos dátumhoz kötni. Miután a bíróság 1989-ben nyilvántartásba vette a Magyar Cserkészszövetséget, Szombathelyen is megalakult a mozgalom újbóli megszervezésére hivatott intézőbizottság, ősszel pedig elindult az őrsvezető képzés. Ma 21 csapat működik Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében.

Hamza István - elnök, III. cserkészkerület
“A cserkészet sajnos ezt a negyven évet nagyon nehezen heveri ki, a létszám az még nagyon messze van attól, amit szeretnénk, de folyamatosan fejlődésbe szeretnénk lenni, és vagyunk is. Most 664 cserkész alkotja a kerületet.”

Korábban a 3. cserkészkerület megalakulása, 1920 és betiltása, 1946 között 62 csapatból állt. A mostani fiatal cserkészek focibajnoksággal ünnepelték az újjáalakulás 25. évfordulóját.

Nagy Júlia - cserkész
“Az összetartás is vezérel minket, és hogy sokat játszunk, együtt vagyunk. Főleg ez a lényeg: az együttlét.”

Egy-egy közös program arra is alkalmat ad, hogy az őrsök és csapatok egymáshoz közelebb kerüljenek. Az idősebb cserkészek azt mondják, hogy a mozgalomhoz tartozás számukra életformát jelent. A fiatalabbak pedig sok hasznos dolgot is megtanulhatnak tőlük.

Szabó Júlia - cserkész
“Szerintem a mai gyerekeknek fontos, hogy kiszakadjanak az urbanizált környezetből, és magtanulják, hogy az erdő közepén hogyan kell egy sátrat felállítaniuk, tüzet rakni, saját maguknak elkészíteni a vacsorát.”

Az öt szombathelyi cserkészcsapat tagjai vasárnap közösen vettek rész a székesegyházi diákmisén. Legközelebb túrázni hívják az érdeklődőket. Október 4-én a Kőszegi hegységben gyalogosan vagy kerékpáron vághat neki bárki a kitűzött távnak.