Hírek

Újra Bloomsday Szombathelyen!

2023. június 06., 20:01

Tót Endre Kossuth-díjas képzőművész kiállítása, ír zenei koncertek, fényfestés, sörcsapolás, pecsételés, óriás falfestmény is része lesz az idei Bloomsday-nek Szombathelyen. A kétnapos fesztivál programjairól az Ulysses második fejezetét megörökítő Batykó Róbert-féle falfreskó előtt tartottak sajtótájékoztatót.

Újra Bloomsday Szombathelyen!

A Bolondok Aranya zenekar két tagja adott egy kis ízelítőt az immár kortárs művészeti fesztivállá terebélyesedett idei Bloomsday könnyűzenei kínálatából. 

“Remélem, hogy…”

Jövő hét pénteken, 16.-án, James Joyce szobránál lesz a megnyitó, és átadják a Bloom-díjat is. Utána bemutatják a Murális Műhely új alkotásait: idén Molnár Zsolt és az írországi Gareth Joyce az Ulysses 5. és 6. fejezetének friss adaptációit festi egy óriási tűzfalra a Kőszegi utcában. A képzőművészet kiállításokon is megjelenik a Bloomsday-en.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
Ha már Bloomsday, akkor kortárs művészetről is kell szólnia. Tóth Endre, azt hiszem, őt nem kell senkinek bemutatnom. Az ő kiállítása az ACB keretében nyílik meg 18 órakor, és ami jó hír, hogy nem a szokásos két vagy három hétig lesz látogatható az ACB Galériában ez a kiállítás, hanem egészen július végéig.

Kiemelt nemzetközi érdeklődés övezi az idei Bloomsdayt. A horvátországi Pula városa hivatalos delegációval vesz részt a programokon, és az Ír Külügyminisztérium is figyelemmel követi a szombathelyi eseményeket.

Horváth Soma - alpolgármester
Külön kuriózum az idei Bloomsdayen, hogy az Ír Külügyminisztérium tájékoztatása alapján az 56 helyszín közül, ahol világszerte ünneplik a Bloomsdayt, három lesz olyan, amit a külügyminisztérium a figyelem középpontjába fog állítani: Párizs, Zürich és Szombathely. Azt hiszem, hogy ez óriási dolog.

Az események fő helyszíne a Rákóczi utca lesz. Az ELTE Vizuális Művészeti Tanszék hallgatói interaktív előadásukkal a köztéri művészeti jelenségekre reflektálnak. A tavalyi Slow Animals című kiállítás idei folytatásaként idén Urban Animals címmel rendez tárlatot a Képtárban a Westwerk Egyesület. Mindezeken túl számtalan koncert, irodalmi előadás, performance és képzőművészeti kiállítás várja az érdeklődőket. Minden további információ megtalálható a Bloomsday hivatalos facebook oldalán.