Újévi Operettgála
Vackor karácsonya

Hírek

Újabb tantermeket, kémia szertárt és könyvtárat alakítanak ki a horvát iskolában

2023. július 25., 18:00

Már folyik a munka a második emeleten. Ezt a szintet eddig nem használták, a felmenő rendszerű oktatás révén azonban szeptembertől már hét osztályuk lesz, és kell a hely a későbbi gimnáziumi évfolyamoknak is. A beruházás 23 millió forintból valósul meg, emellett kétmilliós fűtéskorszerűsítés is történik.

Újabb tantermeket, kémia szertárt és könyvtárat alakítanak ki a horvát iskolában

Glettelnek, vakolnak a szakemberek a horvát iskola második emeletén.

Múlt héten az ablakpárkányokat, nyílászárókat javították, most a festőké a terep, de már a villany- és vízszerelők is felmérték a teendőket. Ebből a helyiségből könyvtárszoba lesz, mondja az igazgató.

"Ez lesz a tervek szerint a könyvtár, mert most csak egy kis tantermecskénk van. Itt helyezzük el a polcokat, a hátul lévő kis helyiséget pedig úgy szeretnénk berendezni, hogy kis olvasóterem, tanórák, foglalkozások megtartásához megfelelő lehessen."

Szemben egy kémiaszertárt alakítanak ki, a berendezése mintegy 10 millió forintba kerül, amit pályázati támogatásból finanszíroznak.

"A kémia és biológia szaktanterem lesz majd, ez korábban is az volt a régi iskolában. Oda már a bútorokat meg is rendeltük."

A horvát iskola a volt Szent-Györgyi Albert Középiskola épületében kezdte meg a működését 2019-ben. Az óvodai csoportok mellett felmenő rendszerű általános iskolai oktatás zajlik itt. A tavalyi évet 6 osztályban 68 diákkal zárták, szeptembertől 18 elsőst fogadnak. Mivel egyre több a tanuló, szükség van a második emeleti helyiségekre is.

Paukovitsné Horváth Edit - intézményvezető, Mate Mersic Miloradic Horvát Óvoda és Általános Iskola
"Az apropója a felújításnak az, hogy 7. osztályosok lesznek a legidősebb diákjaink, akiket az első emeleten még csak-csak el tudnánk helyezni, de meg kell felelnünk, többek között természettudományi kabinetet kell kialakítanunk, és azt gondoltuk, hogy a bevált helyszíneket az alsóbb szinteken nem szeretnénk változtatni, ezért aktuálissá vált a második emeletet most rendbe rakjuk."

Az újonnan kialakított tantermekben ősztől a hetedikesek, jövőre a nyolcadikosok, később pedig a gimnáziumi évfolyamok kaphatnak helyet. A távlati cél ugyanis az, hogy a gyerekek az óvodától az érettségiig itt maradjanak. A felújítás állami támogatásból valósul meg.

Paukovitsné Horváth Edit - intézményvezető, Mate Mersic Miloradic Horvát Óvoda és Általános Iskola
"Ez egy 23 millió forintos beruházás lesz, a munkálatok, illetve fűtéskorszerűsítésre van egy 2 milliós támogatásunk, ennek azért is örülünk, mert most egyben a felújítással a fűtés javítása is elkészül. Reménykedünk benne, hogy kicsit a rezsi csökkentéséhez is hozzájárul ez a felújítás."

A második emeleti beépített szekrényeket jó állapotban örökölték meg, de van még mit tenni, be kell rendezni a tantermeket. Hátravan még a nagy ebédlő felújítása. Azt is megtudtuk, hogy ugyan távoztak az iskolából tanárok különböző okok miatt, de megvan az utánpótlás, jelenleg egy biológia-kémia szakos óraadót keresnek. A horvát nyelvoktatásban anyaországi pedagógusok segítenek.