Hírek

Újabb három okoszebra szolgálja a gyalogosok biztonságát Szombathelyen

2022. augusztus 02., 18:25

Múlt hét óta a Váci Mihály utcában, a Sörház és Hollán Ernő, valamint a Kodály és Simon István utcák kereszteződésében aszfaltburkolatba épített LED-elemek figyelmeztetik az autósokat az átkelni szándékozó gyalogosokra. A fejlesztést az APTIV támogatta több mint tízmillió forinttal.

 

Újabb három okoszebra szolgálja a gyalogosok biztonságát Szombathelyen

Nappali fényben is jól látszik, hogyan villannak fel a LED-elemek az úttesten, ha gyalogos közelít az átkelőhelyhez. Múlt héten helyezték üzembe az új okoszebrát az Orlay-iskola előtt. Az erős fény arra figyelmezteti az autósokat, hogy lassítaniuk kell.

Bokányi Adrienn - tanácsnok, önkormányzati képviselő
"Ezek ténylegesen akkor lépnek működésbe, ha a mozgásirány-érzékelő kamerák valódi átkelési szándékot jeleznek. Nagyon jól tudnak jelezni ezek a LED-elemek, figyelmeztetik az autósokat, hogy meg kell állni. Nagyon jók a visszajelzések a Huszár útról is, és egyébként erről a három helyszínről is a múlt hét óta kaptunk pozitív visszajelzést."

A város első okoszebráját tavaly márciusban adták át a 11-es Huszár úton, forgalmas helyen, ahol nap mint nap több száz gyalogos halad keresztül a négy sávon. A közlekedésbiztonságot szolgáló fejlesztés jól vizsgázott, így most újabb három helyszínen alkalmazták ugyanezt a technológiát: mozgásérzékelő kamerákat helyeztek el a már meglévő átkelők két oldalán, ezek hozzák működésbe a fényforrásokat.

Bokányi Adrienn - tanácsnok, önkormányzati képviselő
"Ez egyrészt tökéletesen illeszkedik az infrastruktúra-fejlesztési programunkba, és amennyire szerény költségvetésünk lehetővé teszi jelenleg, az okosváros-fejlesztési koncepciónkba, a Szombathely 2030 programunkba is maximálisan beleillik. Hálás vagyok az APTIV Services Hungary Kft.-nek, hiszen ők biztosították azt a 10,2 millió forintot, amiből ezen a három helyszínen a meglévő gyalogátkelőhelyek felokosítása le tudott zajlani."

Mostantól a Váci Mihály utcai zöldségboltnál, valamint a Kodály Zoltán és Simon István utcák kereszteződésében is okoszebra szolgálja a gyalogosok biztonságát. A tanácsnok azt reméli, hogy jövőre további átkelők válhatnak okossá, hiszen több forgalmas zebránál is indokolt lenne a rendszer kiépítése.