Hírek

Új tárgyakkal bővült a Savaria Múzeum Sisi-kiállítása

2022. szeptember 19., 16:28

Új tárgyakkal bővült a Savaria Múzeum Sisi-kiállítása: legyező, selyemszalag, pelerin és díszzsebkendő érkezett kölcsönbe a Gödöllői Királyi Kastély Múzeumból. Ehhez kapcsolódóan előadásokkal és tárlatvezetéssel várták az érdeklődőket szombaton délután.

Új tárgyakkal bővült a Savaria Múzeum Sisi-kiállítása

Külön tárlóban mutatják be a Gödöllőről kölcsönzött, frissen érkezett műtárgyakat a Sisi-kiállításon. Fehér díszzsebkendő, csipkével díszített fekete selyemszalag, gyönggyel hímzett pelerin és egy legyező is látható. Utóbbi Erzsébet királyné ajéndéka volt Gottlieb József állomásfőnöknek az 1880-as évek végén.

"Erzsébet saját használatú legyezőjéről van szó, amire később került fel a fekete csipke. Selyemből készült festett legyező, a fekete csipke alatt virágdíszítés látható, ibolya és árvácska, lila virágok, mint tudjuk, hogy a lila Erzsébet kedvenc színe volt."

Sisi szívesen ajándékozta meg udvartartása tagjait. A tárgyak jó része Ferenczy Ida hagyatékából került a gödöllői múzeumhoz, ő volt Erzsébet magyar felolvasónője, és a királyné legfőbb bizalmasa. Elindította, és sokáig éltette is Sisi kultuszát.

Kaján Marianna - történész, muzeológus
"Erzsébet halála után a szeretett királyné emlékének élt. Bécsi lakása egy kis Erzsébet-emlékmúzeummá alakult. Megőrzött minden ajándékot, amit úrnőjétől kapott, és gyűjtötte a róla készült ábrázolásokat, de nem csak Erzsébetről, hanem a királyi család tagjairól."

Erzsébet szívesen időzött Gödöllőn, több mint 2000 éjszakát töltött a kastélyban, amelynek 102 szobája, lovardája, pálmaháza és hatalmas parkja volt. Két kedvenc kutyájának síremléke ma is látható az előkertben.

Ujváry Tamás - igazgató, Gödöllői Királyi Kastély Múzeum
"Ez volt az egyik kedvenc helye, Bécsnél is több időt töltött el itt. A királynak Buda közelsége is könnyebbséget okozott, vonattal utazott be intézni a dolgokat. Erzsébet könnyed családi életet élhetett gyermekeivel és magyar udvartartásával."

A gödöllői múzeum rendelkezik a legnagyobb Sisi-gyűjteménnyel, csak a papíralapú hagyaték több mint tízezer darabot számlál, közte a királyné 37 saját kezűleg írt levele is megtalálható. Kérésre szívesen kölcsönöznek műtárgyakat, így történt ez most is. A négy új tárggyal kibővült szombathelyi Sisi-kiállítás november 27-ig látogatható a Savaria Múzeumban.