Dacia - 2023.06

Hírek

Új seprőgéppel bővült a SZOVA járműflottája

2022. augusztus 04., 18:56

A nagy teljesítményű munkagépet járdák, kerékpárutak, parkolók és terek takarítása során használják. A beszerzés a szombathelyi önkormányzat támogatásával valósult meg, és tervben van egy további seprőgép vásárlása is.

 

Új seprőgéppel bővült a SZOVA járműflottája

A Fő téren tartott sajtótájékoztatón mutatták be csütörtök délelőtt a SZOVA új seprőgépét. A belvárosban járók ezentúl rendszeresen találkozhatnak majd a munkagéppel, ami kis mérete miatt ideális a járdák, terek, parkolók és kerékpárutak tisztán tartására. Beszerzésére elsősorban a bicikliút-hálózat bővülése miatt volt szükség, ezzel már négy seprőgép áll a SZOVA rendelkezésére a köztisztasági feladatok ellátásában.

Kovács Cecília vezérigazgató, SZOVA Nonprofit Zrt.
“Ez a gép 2014-es gyártású, HAKO Citymaster 1600-as típus, amelyet Németországból vásároltunk 500 üzemórás nagyszervizzel. A gép maga 3,8 méter hosszúságú és középen meg van törve, így egy csukló segítségével képes egy 1370 mm-es rádiumú körben megfordulni.”

A gépet egy Euro 5-ös környezetbarát besorolású VW motor hajtja, hulladékgyűjtő- és víztartállyal rendelkezik, de lombszívó rendszerrel is felszerelték. Augusztus elseje óta tartja rendben a szombathelyi közterületeket, kiváltva a kézi takarítást, aminél jóval gyorsabb és hatékonyabb is.

Horváth Soma alpolgármester
“2019-ben, amikor felállt ez a városvezetés Nemény András polgármester úr vezetésével, azt a célt tűztük ki, hogy szeretnénk, ha megújulna a városüzemeltetés és tisztább lenne a város. Indult egy szemléletformáló program, a Vigyázzunk együtt Szombathelyre!, ami a lakosság figyelmét hívja fel arra, hogy ne szemeteljünk. Legalább ennyire fontos, hogy legyenek köztisztasági akciók, ezért indultak el az utca- és tértakarítások és folyamatosan próbáljuk fejleszteni lehetőségeinkhez mérten a városgazdálkodási cégek gépállományát.”

A SZOMPARK részére májusban 3 darab nagy teljesítményű fűnyírót vásárolt az önkormányzat, a SZOVA mostani eszközbeszerzését is a város támogatta. A sajtótájékoztatón elhangzott, a köztisztasági feladatok hatékony ellátásának érdekében tervezik egy további seprőgép megvételét is.