Hírek

Új SafeXOne intelligens gyalogosvédelmi rendszer segíti a közlekedést a Hunyadi úton

2022. szeptember 15., 22:03

A projektet a Rotary Klub indította el, a rendszer pedig összesen 2 millió forintba került. Az intelligens zebrát egyébként az úttest megbontása nélkül telepítették a helyszínre.

Új SafeXOne intelligens gyalogosvédelmi rendszer segíti a közlekedést a Hunyadi úton

Új gyalogosvédelmi rendszer villog a Hunyadi úton, így jelzi a járművezetők részére a gyalogosok átkelési szándékát. Szürkületben és éjszaka pedig bekapcsol egy másodlagos védelmi rendszer is: az úttestet ilyenkor LED fényforrással világítják meg. Az ún. SafeXOne intelligens zebra fenntartható és hatékony.

Nagy László - ügyvezető, VisibleCrossing Kft.
“A gyártás saját üzemünkben történik, tehát 100%-ig saját gyártámányú termékről van szó. Ezt követően az előkészítő munkákat helyi szakemberek elvégezték, helyi és saját szakemberek elvégezték, és ezt követően egy hét múlva 2-3 óra alatt az egész rendszer beüzemelésre került. Fontos, hogy az úttest maga nem lett megvágva, megbontva, így annak az állaga megmaradt az eredeti minőségében."

A Hunyadi út a város egyik legforgalmasabb 2x2 sávos útja, a közelben lévő üzlet miatt ezen a zebrán naponta sok gyalogos kel át. Ezért került ide a rendszer.

Kelemen Krisztián - önkormányzati képviselő
"Mivel a Jokar-Ola lakótelepen nagyon sok gyermek jár a Reguly iskolába, illetve a Zrínyi iskolába,ezért általában ezt a gyalogátkelőt szokták használni a gyerekek, és ezért is esett a választás erre a gyalogátkelőhelyre, hogy ide kerüljön ez a SafeXOne intelligens zebrerendszer."

Az intelligens zebra kialakítását a Rotary Klub kezdeményezte még az áremelések előtt, a beruházás így összesen 2 millió forintba került.

Varga Dániel - elnök, Rotary Klub
"A Rotary Klub 1 millió forint önrészt vállalt, a Szombathelyért Közalapítvány volt, aki partnerként támogatta ezt a projektet, így állt össze a forrásösszetétel."

Bokányi Adrienn tanácsnok a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a városban ez az ötödik zebra, amit okosítottak a közelmúltban.