Hírek

Új kerékpárút

2011. február 03., 17:19

Még ebben az évben új kerékpárút épül Szombathelyen. A Bartók Béla körutat kapcsolja majd össze a Magyar László utcával. A nyomvonal érintené a Haladás sportkomplexumot. Egy 159 m2-es területre lenne szükség az ingatlanból az út megépítéséhez. A város és a Máv egyeztetéseket folytat.

Új kerékpárút

Tavaly tavasszal adták át a Dolgozók úti kerékpárutat. A 2,4 km hosszú szakasz megépítése, mintegy 200 millió forintba került. Ezzel kb. 25 km-re bővült a szombathelyi kerékpárúthálózat hossza. Zöld színnel jelöltük a meglévő utakat. A tervek szerint idén a Magyar László utca és a Bartók Béla körút között építenek egy újabb, 1 km-es szakaszt. Ezt pirossal jelöltük.

Most földút vezet a Bartók Béla körúttól a Haladás pálya mögött a gépipari iskoláig. Az iskola mellett a biciklisek többsége a szűk járdán közlekedik.
Az új kerékpárút és gyalogút az egyetemtől indulna, a Gépipari iskola és a Haladás pálya mögött megy majd. Ehhez viszont szükség van a Sportkomplexum széléből egy 159 m2-es területre. A telek kiszögellése miatt ugyanis túl szűk itt a hely, nem férne el a kerékpárút.

A város már több hónapja egyeztet az ügyben az ingatlan tulajdonosával, a Máv-val - mondta el Híradónknak Lazáry Viktor. A februári közgyűlés is tárgyalta a témát. Az alpolgármester szerint a város szerette volna megvenni a területet, de a Máv a bérbeadást szorgalmazza.

Lazáry Viktor - alpolgármester
"A közgyűlési döntés arra irányult, hogy a város vegye bérbe a területet hosszútávon. De felkérte a polgármestert, hogy továbbra is folytasson tárgyalásokat a megvásárlásáról is."

A Máv és a város között a bérleti díjról is vita van. Míg a város évi 20 ezer forintot adna, a vasúttársaság havi 35 ezret kérne a területért. Az új kerképárút építése 70 millió foritnba kerül. Ennek 85%-át uniós forrás biztosítja. A tervek szerint nyárig kellene elkészíteni.