Hírek

Új gyalogátkelőhelyet alakítanak ki a zanati városrészen

2023. november 29., 16:51

Új gyalogátkelőhelyet alakítanak ki a zanati városrészen, és két trafiboxot is kihelyeznek az átmenő forgalom lassításának érdekében. A közútkezelő, a rendőrség és az önkormányzat képviselői a zanati templom plébánosával kedden a helyszínen egyeztették a tervek és a beruházás részleteit.

Új gyalogátkelőhelyet alakítanak ki a zanati városrészen

A Zanaton áthaladó forgalom már régóta gondot jelent a városrész lakóinak. Hiába épült meg az M86-os út, amióta fizetőssé vált, sokan a régi 86-ost használják. A problémát Putz Attila, a körzet képviselője korábban az M86-os részleges, Vátig tartó szakaszának díjmentessé tételével szerette volna megoldani. 2020 nyarán azonban a szakminisztérium elutasította az önkormányzat kérését. Jelenleg két 30-as sebességkorlátozó táblával próbálják lassítani az átmenő forgalmat, de a helyiek azt szeretnék, hogy sebességmérő készüléket telepítsenek az útszakaszon. Tavaly ősszel 255 zanati írta alá az erről szóló kezdeményezést.

Putz Attila - önkormányzati képviselő

“Most az ORFK-tól az engedélyt augusztusban kapta meg a város ennek a telepítésére, és ezután a költségvetésbe betettük ezt a trafiboxnak… ami… egy trafiboxnak az összege 6 millió forint, hogy ki legyen építve Zanaton. Ekkor, szeptember közepén Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő úgy döntött, hogy ne egy, hanem kettő trafibox legyen, így a falurésznek vagy városrésznek mind a két oldalán lesz trafibox”

Hogy pontosan mekkora sebességet mérnek a templom mellé és a városrész túloldalára tervezett trafiboxok, arról még nem született döntés. A közútkezelő gyalogátkelőhelyet is kialakít majd a Külső-Zanati úton a Napsugár utca közvetlen közelében.

Böröcz Miklós - igazgató, Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatósága

“A gyalogátkelőhely egy korábbi tervnek a megvalósítása. Már elkészültek és engedélyezve is vannak tervek az önkormányzatnál. A Napsugár utcai csatlakozásnál terveztek egy gyalogátkelőhelyet kompletten a rá csatlakozó járda kialakításával, illetve a szükséges közvilágítás kiépítésével”

Várhatóan jövő év tavaszára készül el a gyalogátkelőhely. Ennek a tervezett költsége 22 millió forint. A sebességmérőket már a télen elhelyezhetik, egyenként 6 millió forintba kerülnek. Az anyagi forrást a szakminisztérium biztosítja a beruházáshoz.