Hírek

Új gépjárműfecskendővel bővült a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság járműállománya

2024. május 23., 15:21

Új gépjárműfecskendővel bővült a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság járműállománya: 4000 liter vizet képes szállítani, és minden káreseménynél bevethető. A beszerzés egy 10,1 milliárd forint értékű pályázat keretében történt, összesen 37 gépjárműfecskendőt osztottak szét a tűzoltóságok között.

Új gépjárműfecskendővel bővült a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság járműállománya

Munkába állt az új gépjárműfecskendő a szombathelyi tűzoltóságon.

Összkerék-meghajtású, automata váltós, 4000 liter vizet képes szállítani, és minden szükséges felszerelés megtalálható rajta a legkülönbözőbb káresemények elhárításához. Az akkumulátoros feszítő-vágó berendezések például vadonatújak.

Stajrits Tamás - tű.törzsőrmester, szerparancsnok, Szombathelyi HTP

"Ezek a legújabbak, az autóval jöttek, mobil, könnyen mozgatható, mivel akkumulátoros. Baleseteknél, műszaki mentéseknél ezzel szedjük ki a sérülteket az autóból."

Mobil lámpa, tömlő, ventilátor, motorfűrész, emelőpárna és többféle kézi szerszám is rendelkezésre áll. A frissen beszerzett jármű már átesett a tűzkeresztségen: éles bevetésen is felavatták, és jól vizsgázott.

Balogh Eszter - szóvivő, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

"Balesetekhez, tűzesetekhez, ajtónyitáshoz, fakidőlésekhez, viharkárok felszámolásához egyaránt bevethető, az elmúlt napokban is több alkalommal került riasztásra, a Szombathely 1-es hívónévre hallgat. A gépjárművezető és a szolgálatparancsnok mellett további 4 tűzoltó utazik a gépjárművön, a mai napon is volt riasztása, egy tűzjelző jelzéséhez vonultak vele a kollégáim."

A modern technikával felszerelt új gépjárműfecskendőt most hétvégén a nagyközönségnek is bemutatják.

Balogh Eszter - szóvivő, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

"Május 25-én a 9. Vas Vármegyei Tűzoltó Találkozón a sárvári Nádasdy-vár parkjában megtekinthetik közelebbről, és május 26-án, gyermeknap alkalmából a Nyitott szertárkapuk rendezvényén is meg tudják tekinteni."

A szombathelyi tűzoltóság jelenleg nyolc bevethető gépjárműfecskendővel rendelkezik, utoljára 2018-ban érkezett az állományba egy vadonatúj Rába. A mostani beszerzéssel sikerült egy régebbi járművet tartalék-állományba helyezni, és fiatalítani a flottát.