Hírek

Új gépek - 150 millió forintot költhet idén a Szombathelyi Parkfenntartó eszközfejlesztésre

2022. május 13., 18:45

Megérkezett két új, nagyteljesítményű fűnyírógép és egy rézsűkaszás traktor a SZOMPARK-hoz, melyek mostantól jelentősen növelik a fűnyírás hatékonyságát a városban. A közgyűlés egyhangú döntése nyomán a parkfenntartó 150 millió forintot költhet idén gépfejlesztésre. Az év során még további fűnyírókat, szállító- és öntöző járműveket, valamint gyomirtó gépet is vásárolnak. Az új eszközöket ma délelőtt Oladon mutatták be.

 

Új gépek - 150 millió forintot költhet idén a Szombathelyi Parkfenntartó eszközfejlesztésre

A sajtóban és a közösségi oldalakon is több kritikus cikk, illetve bejegyzés jelent meg az utóbbi hetekben arról, hogy túl nagy a fű a városban. Horváth Gábor fideszes önkormányzati képviselő 70 centis füvet is fotózott.

Ha valaki kifejezetten a negatívumokat keresi, nyilván talál magas füvet, de összességében jobb a helyzet, mint az előző években, bár még nem tökéletes - fogalmazott Nemény András a sajtótájékoztatón. Elmondta: az előző ciklusokban nem költöttek eleget a parkfenntartásra, a gépek elhasználódtak. Ezen mindenképpen változtatni kellett.

Nemény András - polgármester
"Elhatároztuk, hogy bármilyen költségvetési helyzetbe is kerülünk, ebben az évben erre a területre több pénzt teszünk. Muszáj, mert a géppark elöregedése miatt is kellett változtatni. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy idén 150 millió forintot csak gépfejlesztésre tettünk be, aminek az eredménye még csak most fog látszódni."

A 150 millió forint felét nagyteljesítményű fűnyírókra költi a SZOMPARK, kettő már munkába is állt. Óránként 8000 négyzetmétert képesek lenyírni, 650 literes gyűjtőtartályukat pedig olyan magasra lehet emelni, hogy közvetlenül a platóra ürítik a levágott füvet.

"55 lóerős, ami elég erős, hogy különböző munkagépeket működtessen, de elég kicsi, hogy fák alatt, szűkebb utcában, bicikliutakon elférjen."

Megérkezett egy új, rézsűkaszával felszerelt traktor is, amivel rengeteg kézi munkát lehet megspórolni. Útpadkákon, árkokban használják majd. Még a nyáron beszereznek további  három professzionális fűnyírót, év végéig pedig újabb járművekkel bővül a flotta.

Izer Gábor - ügyvezető, SZOMPARK
"Nagyobb beszerzés, és már elindult, az a szállítójárművek cseréje, ez 7 darab járművet fog jelenteni, ebből három hétszemélyes platós jármű, 3 pedig fülkés-platós, rakodódaruval lesz fölszerelve."

A fák öntözéséhez egy 3 köbméteres lajtkocsit szereznek be, és egy vegyszermentes technológiával dolgozó gyomirtó gépen is gondolkodnak. A fejlesztés jelentősen növeli majd a parkfenntartás hatékonyságát.

Horváth Soma - alpolgármester
"A SZOMPARK munkatársai egy órával tovább dolgoznak, és szombaton is, ha az időjárás engedi. Mindent megteszünk. Az új rendszer felállását érdemileg akkor lehet majd értékelni, ha minden megrendelt gép, amit már novemberben megrendeltünk, azok ide fognak érni. Van olyan gép, ami év végére lesz itt, ez a gazdasági és háborús helyzet miatt van így. Érdemileg fog változni a parkfenntartási rendszer."

A SZOMPARK 270 hektárt kezel a városban. A patakpartokat a vízügyi igazgatóság, a magánépítésű lakóparkok zöldterületeit az építtető vagy társasházkezelő nyírja. A sajtótájékoztatón elhangzott, türelmet kérnek a lakosságtól, hiszen májusban eleve intenzíven nő a fű, ha pedig eső esik, még inkább. A fűnyírás mellett a virágosítás, a játszóterek és utcabútorok karbantartása is feladata ebben az időszakban a SZOMPARK-nak. Nemrég elindult a cég Facebook oldala, ahol többek között a heti fűnyírási terv is olvasható.