Hírek

Új életre kel a Döröskei-tó

2023. október 13., 18:38

Új életre kel a Döröskei-tó. Osztrák magántulajdonból a magyar államhoz került, vagyonkezelője a Magyar Országos Horgász Szövetség lett. Megújultak körülötte a vízügyi létesítmények, leürítették a tavat, mentesítették az inváziós halfajoktól, és idén áprilisban feltöltötték vízzel. Sikerült újra megszerezni a vízjogi engedélyt 20 évre. A fejlesztés értéke közel 85 millió forint, melynek jó része uniós és kormányzati támogatás. A távlati cél az, hogy a Döröskei-tó ismét a horgászok és strandolók paradicsoma legyen.

Új életre kel a Döröskei-tó

Újra van víz a Döröskei-tóban, sikerült rehabilitálni ezt a kedvelt pihenőhelyet. Sokáig osztrák magántulajdonban volt, vízjogi engedélyét visszavonták, a gát állapota leromlott, a halasítást sem szakszerűen végezték el. 2018-ban a magyar állam vásárolta meg, és a MOHOSZ mint vagyonkezelő a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program pályázatán elnyert közel 64 millió forintból és saját forrásból helyrehozta a tavat.

V. Németh Zsolt - országgyűlési képviselő

"Egy több mint 80 millió forintos beruházásra volt szükség, hogy a vízkormányzó mű a gáttal együtt megújuljon. Természetvédelmi célú beruházások is történtek, például természetes partszakaszok kialakítása is bent volt a tervben."

A vizet teljesen le kellett engedni, 30 mázsa nem őshonos fajt távolítottak el, a többi halat más tavakba mentették át. A medret idén áprilisban töltötték fel újra.

Puskás Norbert - alelnök, MOHOSZ

"Inváziós halfajokat, naphalat, ezüstkárászokat el kellett távolítani. Élőhelyfejlesztés is történt, sekélyebb területeket alakítottunk ki a mederben, a halak ívását elősegítendő. A mostani telepítés is azt hozza vissza a tó életébe, hogy őshonos halak kerüljenek csak a tóba."

Látványtelepítést szerveztek ma délben. Egy bajai gazdaságból érkeztek a tó első lakói: szép, egészséges pontyok - köztük néhány extra példány is -, összesen 468 kg. A legnagyobb közülük 12,5 kg-os volt.

Kovács-Bokor Dániel - ügyvezető, Megafish Kft.

"Ezek 100 százalékban pikkelyes pontyok voltak, 4-5 kg-osak, négy évesek, ivarérettek. Azt várjuk tőlük, hogy jövő májusban letegyék ikráikat, és benépesítsék a tavat."

Süllő, csuka, keszegfélék is kerülnek majd a vízbe, több ütemben tervezik a halasítást. Horgászni legkorábban jövő tavasszal lehet majd itt.

Puskás Norbert - alelnök, MOHOSZ

"Fogd meg és engedd el típusú horgásztó lesz kezdetben, ez biztos, hiszen meg kell erősíteni a halállományt. A turisztikai fejlesztésekhez fontos, hogy halban gazdag víz legyen, ehhez évek kellenek."

A jövőben szeretnék felújítani a tó körüli turisztikai célú épületeket, és a tervek szerint a strandolókat is visszavárják.