Hírek

Tudom, hogy van jogom! címmel vándorkiállítás nyílt a Víztoronyban

2024. április 03., 16:23

Tudom, hogy van jogom! címmel vándorkiállítás nyílt a Víztoronyban. A tárlat az Integrált Jogvédelmi Szolgálat ellátottjogi alkotópályázatára érkezett közel 600 munkából nyújt válogatást. Célja a társadalom érzékenyítése a szociális ellátásban részesülők iránt.

Tudom, hogy van jogom! címmel vándorkiállítás nyílt a Víztoronyban

Kezemet nyújtom feléd című rajzával a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ lakója, Nyers Zsuzsanna is bemutatkozik a vándorkiállításon. Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat 2015-ben indította a Tudom, hogy van jogom című alkotói pályázatot, amely megmutatja, hogyan értelmezik jogaikat az ellátottak. Idősek, demenciában szenvedők, fogyatékkal élők, szenvedélybetegek és hajléktalan emberek küldték be prózai, verses és képzőművészeti alkotásaikat - összesen 532-t.

"Egy kéz...földre hullt."

A megnyitón Tóth Olivér szavalt, majd László Győző mondott köszöntőt. Az alpolgármester hangsúlyozta: a szociális ellátórendszer azoknak segít, akik a leginkább rászorulnak.

László Győző - alpolgármester

"És itt szeretném megköszönni valamennyi szociális területen dolgozónak az emberfeletti munkát, amit tesznek, akiknek a legjobban szükségünk rá, segítsük őket, védelmet nyújtsunk számukra."

A szavaknál jobban kifejezik a képek és a versek az ellátottak érzéseit, gondolatait, és a kiállítás révén a nagyközönség is bepillanthat a mindennapjaikba.

Novák Krisztina - jogvédelmi biztos

"Célunk ezzel a kiállítással, hogy a társadalom felé szélesebbre nyissuk az ajtót, hogy lássa mindenki, a szociális ellátásban élő emberek közénk tartoznak, velünk együtt vannak. Tudnunk kell, mik a jogaik, kötelezettség, mennyi küzdelem, öröm rejlik az ő mindennapjaikban."

A jogvédelmi biztos tolmácsolta a bírálóbizottság elnökének köszöntő szavait is, aki rámutatott: a pályamunkák művészeti értéket képviselnek. 42-t díjaztak is, az értékelés során emberi sorsok, belső világok tárultak fel a szemük előtt.

"Én is ilyen akarok lenni, nem akarom, hogy mások jeleket rakjanak rám. Rajtad hogyhogy nem ragadnak meg a matricák?"

A megnyitón a FÉHE ellátottjai adták elő Max Lucado amerikai író Értékes vagy! című művét.

"Csak az számít, amit én gondolok, és szerintem te nagyon értékes manó vagy."

A vándorkiállítás Keszthelyről érkezett a szombathelyi Víztoronyba, ahol április 12-ig lehet megtekinteni. Innen Győrbe, Székesfehérvárra és Gödöllőre is továbbviszik majd.