Hírek

Tudásmegosztó konzultációt tartottak tegnap az Állami Számvevőszék munkatársai

2024. február 28., 15:27

Több mint negyven vasi civil szervezeti vezető részvételével tartottak tudásmegosztó konzultációt tegnap az Állami Számvevőszék munkatársai. A találkozón az egyesületek választ kaphattak a feladatellátással és a pénzügyi stabilitással kapcsolatos kérdéseikre.

Tudásmegosztó konzultációt tartottak tegnap az Állami Számvevőszék munkatársai

Közös fórumra várta a Hegypásztor Kör és az Állami Számvevőszék a civil szervezetek - egyesületek, alapítványok - képviselőit. Zsúfolásig megtelt a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadóterme. Az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerveként az Állami Számvevőszék végzi a közpénzekkel, illetve az állami és önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás ellenőrzését is.

Szele Tamás - igazgatóhelyettes, Államháztartáson Kívüli Szervezeteket Ellenőrző Igazgatóság, ÁSZ

A civil szervezetek jelentős részét - mintegy 40 %-ot - állami támogatásból származnak. Ennek azért van jelentősége, mert az Állami Számvevőszék alapvetően ezeknek az államháztartásból származó támogatásoknak felhasználását ellenőrzi.

Az eszmecserén szó esett a kapcsolattartás fontosságáról, valamint az Állami Számvevőszék honlapján lévő öntesztről, ami a szervezetek munkáját segíti.

Nagy Krisztina - szakmai program koordinátor, Hegypásztor Kör

Az egész megyéből, Vas vármegyéből érkeztek civil szervezetek - tehát nemcsak Szombathelyről, hanem vidékről - a megyének az összes járásából szinte. S tényleg örülünk annak a lehetőségnek, hogy itt vannak a számvevőszéknek a munkatársai, mert készséggel, nyitottan állnak a civil szervezetek felé és szeretnének gyakorlati segítséget nyújtani ahhoz, hogy a különböző szabályzataik, a könyvelésük rendben legyen egy-egy esetleges ellenőrzésre.

A konzultáción elhangzott, hogy a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint az előző évben 513 milliárd forint értékben kapott segítséget az államtól a mintegy 53 ezer civil szervezet. A pénzt eszközvásárlásra is felhasználhatták, a beszerzések ellenőrzése már folyamatban van.