Hírek

Trianon Emlékhónap

2012. június 05., 20:10

A Trianon okozta seb ma is vérzik, és minél többször kell beszélni róla, hogy a világ megtudja, mi történt 1920. június 4-én - hangzott el tegnap az evangélikus templomban tartott megemlékezésen. Itt nyitották meg a Trianon Emlékhónapot, melynek keretében egészen június 30-ig változatos programokkal idézik fel a békekötés körülményeit és következményeit.

Trianon Emlékhónap

A nemzeti összefogás napja alkalmából tegnap városi ünnepséget tartottak a Kálváriánál.

Egy hónapon át tartó programsorozatot szervez a Reményik-iskola, a Klapka György Hagyományőrző Egyesület és az önkormányzat közösen a békekötés emlékére.  Előadások, színházi produkció, kiállítás és lovas túra is szerepel a rendezvények között. A nyitó esemény az evangélikus templomban volt. Átadták az Evangélikus Nőegylet által készített zászlót a Reményik-iskola cserkészeinek, majd Sátory Károly igazgató a magyarság küzdelmes történelméről beszélt.

"Egyetlen sebünk még ma is van, ami nem gyógyult be, ez a trianoni trauma. Ez a seb a mai napig vérzik."

Trianon nemzetünk legnagyobb tragédiája - mondta Lazáry Viktor alpolgármester, aki felidézte a békeszerződés aláírásának előzményeit és következményeit.

"Míg a döntést követő időszakban a dühös ellenállás, a kommunizmusban az ellenállás tette lehetetlenné, hogy ezeket a sebeket begyógyítsuk, és Trianont is a történelmi hitelesség szemüvegén keresztül, közösen próbáljuk feldolgozni."

A Határtalanul című országos program jóvoltából  15 ezer diák juthat el határon túli magyar településekre, ehhez több szombathelyi iskola is csatlakozott már. A megemlékezésen bemutatkozott a Reményik-iskola felvidéki testvérintézménye.

A városi megemlékezést az első világháborús emlékműnél tartották. A Boglya zenekar a Kárpát-medence magyar népzenéjéből adott ízelítőt, majd Puskás Tivadar polgármester  mondott emlékező beszédet, felidézve a nemzeti összefogás napjáról született törvényt.

"Nehéz sors magyarnak lenni. Nehéz, de büszke és felemelő. 2010. június 4. óta ez a nap a nemzeti összetartozás napja."

A Trianon-emlékhónap következő rendezvénye szerdán lesz, akkor 800 hetedikes diák nézheti meg a Reményik-iskola színjátszóinak produkcióját, amely két éve, a békekötés 90. évfordulójára készült.