Dacia - 2023.06

Hírek

Toborzó Emlékfutás

2022. május 10., 19:11

Két iskola mintegy száz diákja futott együtt Szombathelyen a katonai Toborzó Emlékfutás résztvevőivel. Május 6-án Budapestről indult az 1830 km-es váltófutás. Az ország 219 településén haladnak át a futók. Az esemény célja a katonai hivatás, a sport és az egészséges életmód népszerűsítése.

 

Toborzó Emlékfutás

A Katonatörténeti múzeum udvarán Nemény András nyitotta meg a Magyar Honvédség, az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért Alapítvány, és a Katonaolimpikonok Baráti Kör közös szervezésében Budapesten elrajtolt Toborzó Emlékfutás 2022. elnevezésű kéthetes váltófutás szombathelyi programsorozatát. A polgármester köszönetet mondott az elkötelezett honvédeknek, akikre békeidőben, például a covid idején is számíthattunk. A diákokat pedig arra buzdította, hogy aki elkötelezettséget érez, csatlakozzon. Az 1830 km-es váltófutás stafétájára felkötötte Szombathely város szalagját.

A hivatásos, szerződéses és tartalékos katonákkal együtt futott a város két alpolgármestere, valamint a Kanizsai és a Premontrei gimnázium száz diákja is.

A Toborzó Emlékfutás Szombathelyen toborzó nappá bővült: a diákok betekinthettek a honvédség életébe, de a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás munkáját is megismerhették.

Jekkel Jázmin Anna – tanuló, Premontrei Gimnázium
„A testvérem idén jelentkezett a honvédelmisekhez. Mindig is érdekelt, mivel cserkész vagyok. A hazám nagyon közel áll hozzám, fontosnak tartom eme ügyeket.”

A Katonatörténeti Múzeum nagytermében véradásra várták az önkénteseket. A nagyszabású kéthetes országos program célja a katonai hivatás, a sport és az egészséges életmód népszerűsítése.

Vanyúr Tibor – katonai igazgatási és toborzó főnök, a futás szervezőbizottságának vezetője
„Egyrészt a katonai-civil együttműködés további javítása, ami jó, de mindig van mit javítani. Másrészt ahogy elhangzott, a magyar sportolók előtti tisztelgés, a Magyar Honvédelem Napja előtti tisztelgés, nem utolsósorban pedig, hogy a Magyar Honvédség utánpótlását biztosítsuk. Természetesen nem úgy, hogy most jelentkezik mindenki, hanem hogy megismerjék, hogy a katonák milyen képességekkel rendelkeznek, hogy a katonák sportosak. Egészséges életmódot folytatnak, és hogy bármiben lehet náluk számítani. Abban bízunk, hogy az a sok fiatal, aki csatlakozik hozzánk, ők majd előbb-utóbb úgy döntenek, hogy csatlakoznak a honvédséghez is.”

A toborzó emlékfutás leghosszabb távú napja kezdődött Szombathelyen, a katona futók ma 180 km-t teljesítenek, a belvárosi közös kör után megállás nélkül vitték a stafétát Kaposvárra. A rendezvény célja az is, hogy megemlékezzenek a katona hősökről is, ezért megkoszorúzták a 83-as gyalogezred emlékművét.