Hírek

Több tucatnyi kis gólyát gyűrűztek meg Vas megyében

2022. július 01., 18:41

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében szombaton járták végig a megyeszékhelyen és környékén található fészkeket: Újperinten az évről évre visszatérő pár például az átlagosnál több, négy fiókát nevel.

 

Több tucatnyi kis gólyát gyűrűztek meg Vas megyében

Ez az a pillanat, amikor elrepült a tojó a fészekről, megijesztette a daruval emelkedő madarász. Ilyenkor a stresszhelyzet normális, de a madarak hamar túllépnek rajta - mondta a szakember. A felnőtt madár hamarosan visszatér, addig a szakemberek gyűrűznek. Az állatorvos négy fejlett fiókát tett a papírdobozba, és hozott le a villanyoszlop tetején lévő fészekből, Újperinten. A puha bélés komfortos a kis madarak számára.

“Ugye lentről úgy néz ki, hogy ez egy ilyen szúrós-bökős valami, de bent, mint egy nagy asztal, nagy kerek asztal, pihe-puha száraz fűvel ki van rakva, tehát egész kényelmesnek tűnik.”

Kétféle gyűrűt tesznek fel a lábukra, ez a folyamat egyáltalán nem fájdalmas nekik. Az alumínium tartósabb, a műanyag viszont jobban látható. Az érdeklődő tömegből sokan megsimogatták a kis gólyákat, mivel a madarakat nem zavarják az idegen szagok, erre most lehetőség nyílt. A fiókák jól bírták a gyűrődést. Közben előadást is hallhattak az érdeklődők - környezeti nevelési célzattal.

Kóta András - állatorvos, megyei titkár - Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
“Egyrészt nyilván szeretnénk megtudni, hogy a jelölések alapján, a visszajelzésekből, hogy a mi gólyáink hová mennek, merre mozognak, a későbbiekben hol fognak fészkelni, ez egy fontos információ. Ennek, hogy itt lehozzuk, és a helyszínen gyűrűzzük meg, főleg inkább ilyen oktató-nevelő célzata van, tehát hogy az emberek testközelből, itt laknak, és sokszor nem is gondolják, hogy itt milyen kis csodák vannak.”

A gyűrűzést figyelemmel kísérte Király Gábor is, hiszen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai épp a sportlétesítmény mellett dolgoztak.

Király Gábor - ügyvezető - Király Sportlétesítmény
“Amit kevesen tudnak rólam, hogy ahol most állunk, a szüleimnek, az egyik szülői ház itt van mögöttünk, a másik szülői ház pedig erre van, és pont félúton vagyunk, és én itt nőttem fel ebben a kanyarban, pici gyerekként még itt az egyik háznak a kerítésén mindig néztük a gólyákat, hogy mikor jönnek, és ebbe a mögöttünk lévő villanyoszlopba mikor fészkelnek.”

Így tették vissza a fészekbe a kicsiket. Látszik, hogy szőrrel, gyapjúval alaposan kibélelt otthonuk van. Táplálék is van számukra elegendő, így tudja etetni a viszonylag sok fiókát az évről évre hazatérő gólyapár. Kótai Andrásék hét fészket kerestek fel a megyében, Kőszeg környékén pedig további 8 helyen 22 fiókát gyűrűztek a madártani egyesület szakemberei.