Hírek

Több mint száz roma család vett részt a Cigány Családok Találkozóján a Püspöki Palota kertjében

2024. május 06., 15:23

Több mint száz roma család vett részt szombaton a Cigány Családok Találkozóján a Püspöki Palota kertjében. A Szombathelyi Egyházmegye és a karitász rendezvényét zenei programok és kézműves foglalkozások színesítették.

Több mint száz roma család vett részt a Cigány Családok Találkozóján a Püspöki Palota kertjében

"A zene az kell, hogy ne vesszünk el, hogy mégse adjuk fel."

A lovászi általános iskola énekkarának műsora nyitotta a Cigány Családok találkozóját, amit az egyházmegye és a karitász 2016 óta minden évben megszervez Boldog Ceferino, a cigányok védőszentje tiszteletére. Megtelt élettel a Püspöki Palota kertje.

Székely János - megyéspüspök
- A mai nap azt is akarja üzenni, hogy minden ember a teremtő Isten remekműve, képmása, bármilyen a bőre színe, bármilyen az anyanyelve, annyi tehetség van ezekben a roma gyerekekben, annyi lehetőség, annyi öröm. A cigányság jelenléte Magyarországon elsősorban nem probléma, hanem lehetőség. Ebből sokat hozhatnánk. Nagyon sok kincsük van, a családszeretet, a gyerek szeretet, érzelem gazdagság, ünnepelni tudás, zenei tehetség, festészethez, képzőművészethez való tehetség és valamilyen értelemben a teremtőhöz való közelség is.

A rendezvény legfontosabb üzenete a szeretet, amelynek közösségteremtő és tudatformáló ereje van. A kiváló hangulatú programon valamennyi korosztály jól érezte magát.

Kiss István - igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
- Igyekeztünk olyan előadókat hívni, akik mondjuk a helyi közösséget is képviselik. Bihari Imrét szólítottuk meg, aki egyébként évtizedek óta zenél már és most elkötelezett abban, hogy beszáll például a tanoda életébe, mentorálni szeretné a helyi fiatalokat zeneileg. Felesége pedig táncművészettel foglalkozik, de azt hiszem, hogy a nap fénypontja - hogy ha fogalmazhatok így, nem megbántva senkit - akkor az a Kale Lulugyi csapat volt Oroszlányból, ahol egy több generációs zenekart láttunk fellépni. Ők egyébként szerepeltek már több jeles eseményen is, például az eucharisztikus kongresszuson is felléptek saját számokkal.

A zenei műsorszámokkal párhuzamosan a gyerekek kézműves foglalkozásokon tehették próbára kreativitásukat: a karitász munkatársainak segítségével bőrből készíthettek emléktárgyakat, cigány alkotók pedig a kosárfonás és a festészet rejtelmeibe avatták be őket.