Hírek

Több mint húszezren voltak kíváncsiak a karneváli felvonulásra

2022. augusztus 29., 21:37

Túlszárnyalta a szervezők várakozását: több mint húszezren voltak kíváncsiak a maskarás, hagyományőrző csoportokra, a karneváli felvonulásra. A bigán a városalapító Claudius császárt Szabó Tibor, a szombathelyi színház igazgatója alakította. Az eseményen több mint 40 kárpát-medencei hagyományőrző, artista és zenei csoport vett részt - többségük a régióból érkezett.

Több mint húszezren voltak kíváncsiak a karneváli felvonulásra

A péntek esti felvonulás vonzza a legtöbb érdeklődőt minden egyes Savaria Történelmi Karneválon. A római légió vezetője, a centurió látványos fejdísze, a katonák egyenruhája minden csapatnál kissé eltérő - most több mint tucatnyi légió mutatta meg magát Savaria belvárosában. Elöl a városalapító Claudius császár ült a kétkerekű bigán, őt Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója személyesítette meg.

A hagyományőrző emblematikus katonákat, aztán a szarmata segédcsapatokat mások mellett a kísérő asszonyok és vízhordó leányok követték, majd Isis istennő papjai és papnői vonultak, aztán a római fanfárok, és Savaria szenátorai, illetve Szombathely polgármestere és a városvezetők integettek a közönségnek. 

Békei Norbert

“Szombathelyi vagyok, viszont a párom nem, és neki ez az első karneválja, azért jöttünk el megnézni, nagyon kíváncsi volt a felvonulásra, és itt találtunk most helyet. - Miért pont a felvonulásra hoztad el? - Az a leghíresebb program szerintem, úgyhogy ezt mindenképpen meg akarta nézni. - Hányadszor látod? - Hú, én már nagyon sokszor, nem tudom hányadszorra.”

A barbárok és a népvándorlás kora volt a második blokk, majd a középkori íjászok, gólyalábasok és dudások, garabonciások érkeztek a városháza elé. 

Havrilla Stefánia

“Második éve vagyok itt kint, és nagyon élvezem a jelmezeket, nagyon szépen fel tudnak öltözni a hagyományőrzők, és igen, hát a garabonciások is nagyon mulatságosak, nagyon jó a hangulat, az ételek és a kiállítások, meg minden nagyon szép, és én is valahogy felöltöztem, vonulni még nem vonulok, talán majd egyszer eljön az is, de most csak úgy élvezem. - Kikkel érkeztél? - A barátaimmal, ők kőszegiek, és ők is eljöttek ide, hogy együtt ünnepeljünk.”

A reneszánsz kori mutatványosok, a barokk kori tüzes bemutatók között dobosok adták meg az ütemet

Itt óriáskeréken, lángoló fáklyával érkezett a hagyományőrző csoport.

Itt pedig már a reformkor kezdete. Aztán Keszkenős lányokat kísértek a magyar legények, a pántlika és a kalap sem maradhatott el a bemutatón.

A rómaitól a modern korig jutottak el az időben a felvonulók. 

Mindenki jókedvű, mosolyog és átéli a szerepét - a messzi földről érkezett vendégeket ez nyűgözi le a karneváli felvonuláson. Emiatt érzik át a különböző korok hangulatait is. 

Tóthné Jakab Rozália

“Salgótarjánból jöttünk, a rokonaink meghívására, mi először szerepelünk ilyen karneválon, és tényleg ámulunk, bámulunk, nagyon csodás, ezt a hajdíszt itt a vásárban szereztük, nagyon örültünk, hogy tudtunk ilyet vásárolni, teljesen magával ragadott a hangulata a karnveálnak. - És mi az, ami itt a felvonulásban megfogta? - Ezek a régi öltözetek, az emberek ahogy beleélik magukat, a zene, a régi hangulat, hogy ókori, tényleg az, hogy Savaria.

Ami a látogatottságot illeti, a szervezők várakozásait is túlszárnyalta az idei érdeklődés: legalább húszezer embert vonzott a belvárosi utcákon felvonuló jókedvű, maskarás tömeg. Több mint 40 hagyományőrző, artista és zenei csoport mutatta meg magát az idei felvonuláson - többségük a régióból érkezett.